FRA MARIO KNEZOVIĆ: ‘Kad lijevo orijentirani Prosperov Novak govori da reformu vodi Milanovićev ‘leš’, onda je vrijeme za paniku!’

0
265
Autor: T. P.Petak, 

“Važno je da su unutra muškarci bez brkova, a tko te pita za Marulića jer ionako će ovim tempom najčitaniji postati jumbo plakati i prometni znakovi”, kritički se osvrnuo fra Mario Knezović.

U jeku reforme školskog sustava posljednjih se dana povela rasprava o predloženom novom popisu lektira, na što se u svoje statusu na Facebooku osvrnuo u fra Mario Knezović:

“Otrcan je vic o upitu učeniku je li čitao “Na Drini ćuprija” kad je odgovorio: “Šta čito ja po njoj hodo”. Pred Hrvatskom je reforma školskoga programa. Na njemu radi 437 stručnjaka. Neki rade, drugi karijeru grade! Obavili su sjajan posao!? Iz lektire, one obvezujuće i cjelovite, isključili su “oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, Homera i Bibliju. No, zato su uključeni Miljenko Jerković, Ante Tomić, Renato Baretić i ini živući pisci.

I kad Slobodan Prosperov Novak, inače lijevo orijentirani, govori da tu reformu vodi “leš” Zorana Milanovića onda je vrijeme za paniku. Ovo što je rabio riječ “leš” ne odobravam, ali odobravam njegov upit kako bi reagirala jedna Britanija da se izbaci Shakespearea iz njihovih škola? Važno je da su unutra muškarci bez brkova, a tko te pita za Marulića jer ionako će ovim tempom najčitaniji postati jumbo plakati i prometni znakovi. Sve drugo i više od toga je, što je očito, napor za “digitalnu djecu” da se muče Homerom ili ne daj Bože Biblijom. Marko, Marko, crni Maruliću Marko….”