Frano Ivković slavodobitnik 307. Alke nakon dva kruga pripetavanja

0
591

Slavodobitnik 307. Sinjske alke je Frano Ivković nakon dva kruga pripetavanja, što mu je treća pobjeda u karijeri. Ivković je bio slavodobitnik i jubilarne Alke 2015. godine, a hrvatsku trobojnicu ponio je i 2019. godine.

Natjecanju je nazočio cijeli hrvatski državni vrh – predsjednik države Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i brojni ministri, saborski zastupnici… U Sinj je stigao i slovenski predsjednik Borut Pahor koji se odlično zabavljao, snimao mobitelom i pričao s Milanović, kao i kandidatkinja HNS-a za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara najprije je pozdravio Glavičanina i Sinjanina Zorana Milanovića koji je potom dobio gromoglasan pljesak. Potom je pozdravio slovenskog predsjednika Boruta Pahora, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića…

Alka je otpočela govorom vojvode Šušnjare koji je podsjetio posjetitelje sa svih strana da je Hrvatska danas, unatoč sveopćem napretku, ostala pusta. Kazao je da se Hrvatsku stvaralo u teškim okolnostima, za nju je izginula “naša mladost u patikama i s krunicom oko vrata, slabo naoružana, ali srcem jača od neprijatelja”. Prije obraćanja publici, alkarima i uzvanicima, vojvoda Mario Šušnjar je redom pozdravio sve političare, goste i uglednike, no daleko najveći pljesak doživio je prvi čovjek grada pod Kamičkom.

Gromko “Miro, Miro”, uz veliki aplauz, orilo se trkalištem kad je alkarski vojvoda, na kraju pozdravio gradonačelnika Bulja kojeg njegovi Sinjani očito obožavaju.

Srdačan pozdrav dobio je i predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

-Bravo, Lukša! Idemo dalje! Aaajmo, bijeli! – skandiralo se iz gledališta i s prozora na kojima su se okupile sve generacije Sinjana, a gospar Lukša je odzdravljao kao da je alkarski vojvoda./HMS/