Gdje karijere nastavljaju bivši članovi državne vlade?

0
615
Pet mjeseci nakon izbora ovog tjedna formirano je Vijeće ministara. Bivši državni ministri morat će pronaći novo zaposlenje.
Većina njih već sada imaju osiguran novi mandat u nekoj novoj državnoj instituciji. TV1 je istražio šo će biti s bivšim ministrima i gdje će nastaviti karijeru.
Vjekoslav Bevanda će iduće četiri godine sjediti u Vijeću ministara, mada neće biti predsjedavajući. Kao kadar HDZ-a BiH preuzet će ministarsku fotelju u Ministarstvu financija BiH.
Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova će nakon više od dva desetljeća političkog staža, konačno prestati obnašati političku funkciju. Radnu knjižicu Lagumdžija će vratiti na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje će predavati na Katedri za menadžment i informacijske tehnologije.
Nikola Špirić, bivši ministar financija, prije toga predsjedavajući Vijeća ministara, političku karijeru nastavit će u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje je izabran kao kandidat SNSD-a.
Zekerijah Osmić će do kraja godine raditi profesionalno kao potpredsjednik SDP-a u Sarajevu. Zahvaljujući dobrim rezultatima u Ministarstvu obrane, za Osmića se spominjala i mogućnost da bude imenovan na neku od veleposlaničkih funkcija ili barem funkciju vojnog atašea u nekoj od veleposlanika BiH. Osmić ističe kako se ipak radi o špekulacijama, te da je za sada izvjesno da će se s prestankom profesionalnog angažmana u stranci vratiti u privatnu tvrtku u Brčkom, piše TV1.ba.
Bariša Čolak, bivši ministar pravde, naredne četiri godine provest će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čolak je trenutno predsjedavajući ovog doma.
U Dom naroda će i Sredoje Nović, bivši ministar civilnih poslova. On je, kao kadar SNSD-a izabran za šefa Kluba srpskog naroda.
Za Damira Hadžića smatraju da je funkciju ministra prometa i komunikacija obavljao vrlo dobro. No karijeru neće nastaviti u politici, već u biznisu, na direktorskoj poziciji u koncernu Agram, jednoj od najvećih regionalnih kompanija koja u svom sastavu ima polikliniku i osiguravajuće društvo.
Damir Ljubić, bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice, službeno nije našao novo političko utočište nakon što je napustio HDZ 1990 prije nekoliko mjeseci. No, izvjesno je da će karijeru nastaviti kao profesor na Sveučilištu u Mostaru. bpz.ba