Glasovali favoriti za Zagreb – Bandić, Esih, Švaljek i Mrak Taritaš

0
189

Lokalni su izbori – u 7 sati otvorena su birališta, njih više od 6600. Pravo glasa ima oko 3 miljuna i 720 tisuća građana. Među više od 47 tisuća 500 kandidata bira se 20 župana, 127 gradonačelnika i gradonačelnik za Grad Zagreb koji ima status grada i županije. Bira se i 428 općinskih načelnika.

Izbore prati više od 12 tisuća promatrača.

Premijer Andrej Plenković glasovao je na glasačkom mjestu na Trgu Francuske Republike te kratko izjavio kako želi da odaziv na izbore bude što veći. “Lokalni izbori su važni. Riječ je predstavničkim tijelima koja odlučuju o brojnim konkretnim pitanjima stvaranja boljih uvjeta života diljem Hrvatske i zato bih zaista htio da odaziv bude što veći”, rekao je Plenković koji je na glasovanje poveo i svojega sina.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je na biračkom mjestu br. 21 u Bauerovoj ulici u Zagrebu i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore te ocijenila da su lokalni izbori “iznimno bitni”.

“Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava, što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima, tako posebno gradonačelnika i župana”, poručila je predsjednica koja je na biračko mjesto došla u pratnji supruga.

Tijekom jutra glasovali su i favoriti za zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić, Bruna Eesih, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš.