GOTOVI SNOVI O ZLATU: Hrvatska poražena od Španjolske zbog rupe u prvom poluvremenu

0
493

Ne, nije naša reprezentacija odigrala lošu utakmicu, no Španjolci su uistinu bili bolji i čvršći, a kud i kamo iskusniji suparnik.

Nije išlo, Hrvatska je u polufinalu europske smotre poražena protiv Španjolske 29-33 (14-18).

Kako je Njemačka u polufinalu nadvisila Norvešku, Hrvatska će za brončanu medalju igrati protiv Norvežana od kojih su poraženi još u skupini ovog natjecanja. U finalu će, dakle, igrati Španjolska – Njemačka.

Ne, nije naša reprezentacija odigrala lošu utakmicu, no Španjolci su uistinu bili bolji i čvršći, a kud i kamo iskusniji suparnik. Iako je Hrvatska dobro počela utakmica Španjolci su se znali vratiti i zadržati prednost do samog kraja utakmice. Dobro razdoblje hrvatske igre prekinuto je serijom Španjolaca 8-1 u prvome dijelu.

Potom je Hrvatska stalno morala loviti rezultat, iscrpila se i povratka više nije bilo. Početak je izgledao kao iz snova, dvaput su se Hrvati obranili i pripravili dva protuudara i poveli tako 2-0. Potom su uslijedila dva udarca iz daljine, Kopljara, jedan primljeni gol i kod 4-1 za Hrvatsku španjolski izbornik je već nakon prvih nekoliko minuta zvao minutu odmora.

I da, Španjolci su se vratili brzo u utakmicu… Ponajprije jer je Šterbik obranio nekoliko udaraca, a i u napadu su se razigrali. No, Kopljar i Štrlek i dalje su sjajno i tukli i kombinirali i iznova došli do finih tri pogotka prednosti, 8-5. Pa su se Španjolci opet vratili. Onda Hrvati opet pobjegli na tri gola viša. Igralo se sjajno, Kopljar je i treći puta iz daljine probio Šterbika, pa je španjolski izbornik Cadenas stavio Vargasa na gol. Španjolska je tada napravila 3-0 seriju i u 23. minuti evo izjednačenja – 13-13.

Vidjeli su se ipak nedostaci Hrvatske. Mirko Alilović nije uspio puno toga obraniti. Hrvatski napad je stao. Nekih pet-šest napada uzastopce je upropašteno. I Španjolci su nastavili svoju seriju, Na crti su bili nesavladivi, došli su Španjolci od minus tri pogotka na tri, pa i četiri gola plusa. Nije izgledalodobro, hrvatska igra se raspala u desetak minuta. Bila je to španjolska 8-1 serija.

Na odmor se otišlo s minusom 14-18. U nastavak su iskusni Španjolci i dalje koristili brojne hrvatske greške, te odrteđenu izgubljenost. Nakon dobrog početka utakmice hrvatski rukometaši su se posve izgubili. Prvih desetak minuta drugog poluvremena Španjolska je praktički održavala prednost stečenu u prvome dijelu. Odjednom, evo Hrvatske na samo dva gola minusa, sad su se Španjolci malo opustili. I u dva napada zaredom kada se Hrvatska mogla primaknuti na samo gol zaostatka događaju se u napadu nevjerojatne greške.

No, griješili su i Španjolci, opet je Hrvatska došla na samo dva gola zaostatka, a Šebetić je u 46. minuti zabio za samo gol minusa – 23-24. Hrvatski navijači pjevali su na tribinama iz sveg glasa. Kad je Štrlek sa sedam metara smanjio na 24-25 ponadali smo se da će sad Španjolci voda nadoći na uši. Još jednom je, tri minute kasnije Hrvatska došla na samo gol zaostatka, no nikako se nismo mogli obraniti u tim krucijalnim trenucima.

U silnoj želji hrvatski napad je griješio, krivo dvaput dodao loptu u ruke Španjolcima koji su protuudarima pobjegli na četiri gola i tu je priči bio kraj. Pet minuta prije kraja. Snage više nije bilo, uostalom Španjolci su preiskusna momčad da takvu prednost ispusti. Ostaje borba za vrončanu medalju.

Podsjetimo, Hrvatska nikad nije osvojila zlato na EP. Španjolska u finalu igra protiv Njemačke koja je u produžecima uspjela slomiti Norvešku slavivši 34-33. Nakon regularnog dijela bilo je 27-27.

Tijek utakmice Hrvatska – Španjolska:

Odsvirane su himne, čeka se početak…

Sjajno smo otvorili utakmicu, iz dvije kontre zabili su Marić i Čupić za vodstvo 2-0, ali Španjolci su smanjili na 2-1.

Prvo Kopljar, a onda i Duvnjak i Hrvatska je povela 4-1, Španjolci su odmah pozvali time-out. Imali smo i 5-2, ali Šterbik brani dvaput zaredom i Španjolci to koriste i prilaze na 5-4.

Proradio je i Alilović, a Slišković zabija za 7-5 vodstvo naših u 12. minuti.

Na polovici prvog poluvremena Hrvatskas vodi 8-7.

Sada smo golom Sliškovića, a onda i Ćupića iz kontre poveli 10-7.

20 minuta iza nas, Kopljar zabija za 12-9. Održavamo tri razlike.

Tek što smo pohvalili naše, prvo promašaj Karačića, a onda Ćupićeva izgubljena lopta i Španjolci su nas kaznili i izjednačili na 13-13.

Ne ide nam u napadu, sad smo pokušali čak dva puta gurati na crtu, ali su nam presjekli loptu i opet zabili iz kontre. Četiri minute do poluvremena gubimo 15-13.

Čupić ponovno nije zabio s krila, a naši po tko zna koji put primaju s crte i sad smo tri gola u zaostatku, 17-14.

I za kraj, Aguinagalde nam opet zabija s crte, 18-14 zaostajemo na poluvremenu. Užasno loša obrana naših. Vodili smo 13-10, a Španjolci su nam napravili seriju 8-1.

Alilović je upisao 3 obrane, španjolski golmani 6. Za očekivati je da Stevanović stane na gol u 2. dijelu…

Počelo je 2. poluvrijeme

Stevanović je stao na gol, odmah obranio, krenuli smo u polukontru i krivo dodali i primili gol iz kontre…19-14.

Jedan odbijanac srećom se odbio do Horvata koji je zabio, odmah smo se i obranili pa je iz kontre zabio i Marić za 19-16, ali je Garcija vratio na 4 razlike.

Devet minuta u nastavku 22-19 za Španjolsku.

Evo nas na 23-21, samo -2. Ima još puno do kraja, 19 minuta…

Kopljar se ozllijedio ušao je Šebetić i razdrmao naše, prvo je natjerao Španjolce na pogrešku, a zatim projektilom iz skok-šuta smanjio na -1, 24-23.

Imamo igrača više i jedan gol minusa, 25-24.

Sada je Šebetić zabio kad smo imali igrača manje, 27-26 za Španjolsku, 7 minuta do kraja.

Nevjerojatno greške naših, Šebetiću su presjekli loptu, Španjolci nas kontriraju i vodi 30-26 još samo 6 minuta do kraja.

Štrlek nije zabio sedmerac pri 32-29 vodstvu Španjolaca, manje od dvije minute prije kraja…gotovo je…

33-29 KRAJ UTAKMICE bpz.ba