Grabar Kitarović pokreće snažnu diplomatsku inicijativu za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH

0
664

“Predsjednica Hrvatske u Turskoj pokušava progurati HDZ-ov izborni zakon!”, naslov je članka kojim sarajevska “Slobodna Bosna” najavljuje posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Turskoj.

Bit će to prvo ovogodišnje putovanje hrvatske predsjednice koja će tijekom boravka u Turskoj u četiri oka razgovarati s turskim šefom države na temu složenog stanja i bošnjačko-hrvatskih odnosa u BiH.

-Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona. Grabar-Kitarović smatra da za to nema previše vremena. Kod Erdogana ide zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem – piše Slobodna Bosna.

Do posjeta dolazi u trenucima izmimno zategnutih bošnjačko-hrvatskih odnosa, što je izravna posljedica politike službenog Sarajeva koja ne bira sredstva kako bi majorizirala Hrvate i istisnula ih u odlučivanju na polovici prostora BiH, odnosno na prostoru Federacije BiH.

Sarajevski mediji, međutim, propuštaju napomenuti kako do posjeta hrvatske predsjednice Turskoj dolazi nakon posjeta zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Briana Hoyta Yeea Zagrebu i izjava koje je tom prigodim uputio.

-Postoji snažna potreba za reformom izbornog zakona i drugim ekonomskim i političkim reformama koje će ubrzati europski put BiH – istaknuo je tom prigodom Yee.

>>Hoyt Yee: SAD se neće mješati – vjerujemo da Hrvatska i Slovenija same mogu riješiti spor

Nije propustio odaslati niti nedvosmislenu poruku Bakiru Izetbegoviću o tome kako je Republika Hrvatska ključni partner SAD-a na ovim prostorima.

-Jedno od nastojanja Sjedinjenih Država s Hrvatskom i drugim partnerima u regiji da Bosna i Hercegovina stvori snažne institucije za borbu protiv stranih boraca i terorista. Ne bismo trebali previše naglašavati taj problem, ali mislim da uz nestabilnost, uz slabe institucije, uz mnogo nezaposlenih mladih ljudi ta prijetnja uvijek postoji – diplomatskim je riječnikom upozorio Yee.

Nakon razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom, hrvatska predsjednica 17. i 18. siječnja boravi u BiH. Tijekom posjeta susjednoj državi, Kolinda Grabar Kitarović će članove Predsjedništva BiH upoznati i o razgovorima s turskim predsjednikom, ali i o razgovorima koje će u razdoblju nakon povratka iz Turske i dolaska u Sarajevo imati s najvišim predstavnicima SAD-a i Europske unije.

>>Alijin “amanet” i Hrvati u BiH

Dakle, u razdoblju koje je pred nama slijedi živa diplomatska inicijativa koja za cilj ima poboljšanje položaja hrvatskog naroda u BiH koji je u posljednje vrijeme izložen snažnim pritiscima službenog Sarajeva, a napose bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji tvrdi kako je njegov otac Alija Izetbegović BiH ostavio u “amanet” turskom predsjedniku Erdoganu.

 

M.J.