HDZ BiH: Kriminalizacija Domovinskog rata se mora zaustaviti

0
440

Predsjedništvo HDZ BiH na sinoć održanoj sjednici u Kiseljaku posebno je raspravljalo o problematici braniteljske populacije.

Na dnevnom redu našao se niz točaka iz oblasti zaštite prava hrvatskih branitelja, od provedbe revizije, izjednačavanja prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) s pripadnicima Hrvatske vojske (HV-a), optužnica protiv pripadnika HVO-a, Instituta za medicinsko vještačenje na razini Federacije BiH koji uz pomoć pojedinih liječnika provodi diskriminaciju pripadnika HVO-a, do izrade novog Pravilnika o unutarnjem ustroju Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH.

Članovi Predsjedništva HDZ BiH na poseban način su se dotaknuli optužnica koje se pred pravosuđem BiH podižu protiv pripadnika HVO-a. Uz pravo na pravičnu obranu te ispravno suđenje, naglašena je potreba jasnog razgraničenja osobne i kolektivne odgovornosti.

S ciljem pomoći u obrani optuženih pripadnika HVO-a, pet krovnih Udruga HVO-a proizašlih iz Domovinskog rata formirale su Ured za pružanje pravne pomoći braniteljima, čiji je dio i Zaklada za pružanje financijske potpore. Zaklada će se financirati dobrovoljnim prilozima, na krajnje transparentan način. Budući da je članovima Nadzornog i Upravnog odbora kao i direktoru Instituta za medicinsko vještačenje još u rujnu prošle godine istekao mandat, naglašena je potreba što skorijeg imenovanja novih čelnika Instituta na način koji će zaustaviti postojeću diskriminaciju i ponižavanje hrvatskih branitelja koja se provodi uz pomoć pojedinih liječnika.

Budući da je u tijeku izrada novog Pravilnika o unutarnjem ustroju Ministarstva branitelja Federacije BiH, zaključeno je kako će se posebna pozornost u ovom procesu posvetiti ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu koja je dosad bila izrazito na štetu Hrvata, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

M.J. bpz.ba