HDZ demonstrira snagu u prepunoj “Ciboni”

0
542

Nekoliko tisuća izaslanika okupilo se danas na Izvještajnom saboru HDZ-a, koji se održava u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu.

Izaslanici bi trebali prihvatiti novi stranački statut koji osigurava veći utjecaj članstva i povećava razinu unutarstranačke demokracije.

Opći izvještajni sabor, 18. po redu, službeno je otvorio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

-Mi smo jedina politčka opcija koja Hrvatskoj može osigurati političku stabilnost i gospodarski rast i društvenu solidarnost. Na nama je težak teret, zato nas i napadaju i manipuliraju. Nećemo dopustiti destruktivcima, demagozima i političkim avanturistima da nas ruše. Pozivam vas da poštujemo jedni druge, da uvažavamo i razlike koje između nas postoje. Čuvajmo jedni druge. To nas je učio i Franjo Tuđman – kazao je Jandroković.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestit će o radu stranke između dva sabora.

-HDZ je stožerna snaga i to će biti i u budućnosti. Tko će u Hrvatskoj provesti reforme i tko će je povesti naprijed ako ne Hrvatska demokratska zajednica – poručio je na saboru HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Iznio je usvjehe svoje Vlade ali i probleme s kojima su se morali suočiti: požari, poplave, Petrokemija i Agrokor.

-Zaboravlja se da je do krize u Agrokoru došlo zbog neodgovornosti bivše uprave. Nije bilo novca za plaće, a police su postajale sve praznije. Reagirali smo isključivo u interesu hrvatskog gospodarstva – poručio je.

Dodao je kako su se u procesu spašavanja koncerna u stisci s vremenom dogodile i neke pogreške.

-Zbog njih žalim, ali te pogreške nisu strateške i neću dopustiti da zasjene ono dobro što smo napravili. Neću dopustiti da politički kredibilitet Vlade, HDZ-a i moj osobni bilo tko dovede u pitanje – rekao je.

>>Vrh HDZ-a disciplinirao Andreja Plenkovića – na jesen konačni rasplet

I dok mediji nagađaju da bi moglo biti kritičkih tonova, iz vrha HDZ-a poručuju kako će Sabor pokazati jedinstvo i snagu vladajuće stranke.

Novim Statutom HDZ-a, kako je najavljeno u stranci, dijelom će se reformirati i stranačka tijela pa će tako, umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, HDZ dobiti Nacionalni odbor.

Uz to, HDZ bi trebao imati uži i širi sastav Predsjedništva stranke što bi, tvrdi se, trebalo povećati učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se izravno biranje predsjednika HDZ-a po načelu “jedan član – jedan glas”, a tako i njegova zamjenika te četiri potpredsjednika, uveo bi se institut unutarstranačkog referenduma i još neka poboljšanja u funkcioniranju stranke: od transparentnosti financiranja do jačanja teritorijalnih organizacija.

Gosti na HDZ-ovu Izvještajnom saboru su predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog i sportskog života.

Uoči XVIII. Općeg sabora,  izaslanstvo HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem i Milijanom Brkićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu dr. Franje Tuđmana.

 

M.M.