HDZ od sutra kreće u formiranje vlasti u HNŽ-u

0
254

SDA već mjesecima ne uspijeva osigurati još dva glasa u Skupštini HNŽ-a koja su potrebna za izglasavanje nove Vlade mandatara Nevenka Hercega. Kako doznaje Večernji list, zbog toga je HDZ BiH na rubu strpljenja i samo je pitanje vremena kada će u cijelosti preuzeti proces konstituiranja vlasti u ovoj županiji.

– Prema zadnjim informacijama, HDZ BiH je ostavio SDA-u rok do 1. rujna da riješi probleme s kojima se suočava. Lako bi se moglo dogoditi da od utorka HDZ BiH u cijelosti preuzme konce u svoje ruke i krene u proces u kojem će jedan širi krug stranaka činiti novu vlast u HNŽ-u, rekli su izvori Večerenjeg lista iz HDZ-a.

Ranije je HDZ BiH također postavljao rokove SDA, ali oni nisu ispoštovani. Danas je, ipak, situacija znatno drugačija. Tko bi sve činio takvu vlast kakvu bi sastavljao HDZ BiH, još uvijek nije poznato, ali je sasvim jasno kako se ovakvo stanje u HN županiji više ne može tolerirati.

-Mi smo jedina županija gdje je SDP BiH još uvijek na ministarskim mjestima, gdje vlast ne može funkcionirati u punom kapacitetu, a problemi se gomilaju, rekao je sugovornik lista.

Dodaje kako je ovo stanje posebno opasno za HDZ BiH koji je na izborima dobio najviše glasova i od kojega se očekuje da napravi najviše pomaka u pozitivnom smjeru. Mandatar za sastav Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ranije je rekao kako je prioritet financijska stabilizacija županija, a zatim će se krenuti u pravcu jačanja socijalnih prava i reformi u gospodarstvu koje se moraju provesti.

Ipak, sve je još uvijek ostalo na riječima jer Herceg nije preuzeo županijsku Vladu u Mostaru, a trenutačna Vlada u tehničkom mandatu nema ovlasti za provedbu potrebnih reformi.