HERCEG ZA HMS OTKRIO: Tko će činiti novu vladajuću koaliciju u HNŽ-u?

0
676

Slikovni rezultat za nevenko hercegPrvi korak ka konstituiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji napravljen je jučer započetom konstituirajućom sjednicom Skupštine na kojoj su izabrani zastupnici položili svečanu prisegu. Kada će i kakva biti nova skupštinska većina odredit će pregovori koji tek slijede, kaže za Hrvatski Medijski Servis premijer HNŽ-a dr Nevenko Herceg.

Razgovarao: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

HERCEG ZA HMS OTKRIO: Tko će činiti novu vladajuću koaliciju u HNŽ-u?Slikovni rezultat za nevenko herceg

Herceg, međutim, ističe kako treba imati na umu kako će sam proces pregovaranja i njegovu dinamiku, pa i uspostavu vlasti u HNŽ, dobrim dijelom odrediti proces pregovaranja na državnoj i federalnoj razini, ali i spremnost ključnih političkih čimbenika iz druga dva konstitutivna naroda da se riješe temeljna pitanja za hrvatski narod u BiH.

HMS: S kim će dakle, HDZ BiH, praviti vlast u HNŽ?

HERCEG: Kada je riječ o HDZ BiH i strankama HNS-a, izborni rezultat i plebiscitarna potpora koju smo dobili od hrvatskog naroda obvezuju nas da u razgovorima i pregovorima pronađemo put do rješenja svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja od vitalnoga nacionalnog interesa koja su ključni preduvjet izgradnje Bosne i Hercegovine kao moderne europske države. Nadam se kako se proces pregovaranja neće oduljiti i kako ćemo u nekom razumnom roku doći do rješenja kojima će svi biti podjednako zadovoljni. Kada je u pitanju naša Županija, držim da HDZ BiH i stranke HNS-a trebaju tražiti partnere u onim strankama ili koalicijama koje zagovaraju slične vrijednosti i imaju iste ili slične programske prioritete i ciljeve. Tu svakako mislim na SDA i stranke koje njih mogu pratiti, ali i na neku drugu moguću grupaciju stranaka. Također, pri uspostavi zakonodavne i izvršne vlasti u HNŽ svakako treba voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti, budući da se među zastupnicima koji su prisegnuli na konstituirajućoj sjednici nalazi 15 Hrvata, 12 Bošnjaka, dvoje Srba i jedan zastupnik iz reda ostalih.

HMS: Hoće li u vladajuću većinu u HNŽ biti uključena i neka od hrvatskih stranaka, HDZ 1990, HRS ?

HERCEG: Već sam naglasio kako će se partneri za skupštinsku većinu tražiti među svima onima koji zagovaraju i dijele iste ili slične vrijednosti. Sve hrvatske stranke koje su u Skupštini HNŽ, članice su HNS-a i na zadnjoj su njegovoj sjednici iskazale spremnost zajedničkog nastupanja u obrani hrvatskih nacionalnih interesa. A oni se brane na svim razinama, od one najniže do najviše. Verujem da će se na tom tragu voditi svi budući razgovori i kada je u pitanju uspostava vlasti, a iskazano zajedništvo ohrabruje budući da nas očekuje vrlo ozbiljan posao ostvarenja pune ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Ipak, ostavimo to čelnicima hrvatskih stranaka koji će o tome sigurno više i ozbiljnije govoriti na tijelima HNS-a.

HMS: Kad možemo očekivati izbor nove Vlade HNŽ? i hoćeš li biti novi-stari premijer?Slikovni rezultat za nevenko herceg

HERCEG: Kada će biti izabrana nova Vlada ovisi o dinamici pregovora i spremnosti pregovarača da čim prije omoguće rad nove Vlade u punom kapacitetu.

HMS: Hoćete li Vi ponovo biti mandatar odnosno voditi Vladu HNŽ i u idućem četverogodišnjem razdoblju?

HERCEG: Što se mene osobno tiče, na temelju povjerenja stranke i zahvaljujući volji birača, dobio sam skupštinski mandat i položio svečanu prisegu kao i ostali zastupnici. Kada je riječ o poziciji predsjednika Vlade, odluku će donijeti oni koji su mi dali povjerenje i prije tri godine u vrlo složenom i zahtjevnom okolnostima, a to je vrh stranke i predsjednik dr. Dragan Čović. Ako su izbori najrelevantnije mjerilo rada stranke i pojedinca, onda mi ostvareni izborni rezultat liste koju sam nosio, liste HDZ BiH i stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ, daju za pravo kazati da smo kao lista, ali i osobno kao nositelj te liste, opravdali ukazano povjerenje. Kao legalista, ali i kao čovjek koji dugo poznaje i odlično razumije funkcioniranje političkih stranaka, svjestan sam da će odluka o tomu hoću li nastaviti posao na ovoj ili ću možda preuzeti neku drugu poziciju, biti donesenana istovjetan način, tamo gdje i treba biti donesena a to su najviša tijela stranke kojoj pripadam.

HMS: Što će biti prioriteti nove vlasti u HNŽ?

HERCEG: Rano je govoriti o prioritetima nove vlasti u HNŽ, treba sačekati potpunu implementaciju izbornih rezultata i vidjeti oko kojih će se programskih ciljeva okupiti nova skupštinska većina. Međutim, realno je očekivati kako neće biti značajnijih odstupanje od ciljeva i prioriteta koje je postavila ova Vlada i na kojima je više nego dobro radila. Uostalom, i birači su taj rad nagradili svojim povjerenjem. Puno toga je kvalitetno urađeno, otvoreni su brojni procesi, otvorena je i razvojna dimenzija proračuna, vodilo se računa o socijalnoj osjetljivosti i o nizu drugih životno važnih pitanja, ali je ostalo i nekoliko do kraja neriješenih pitanjaza koja se moraju iznaći najbolja rješenja…