HNŽ: Nezaposlenim rodiljama 350 maraka mjesečno

0
689

Zakon o zaštiti obitelji s djecom, koji je na snazi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji od 1. listopada prošle godine, izazvao je mnogo rasprava u javnosti.

Komentari su išli od toga da su naknade na djecu premale, do toga da je potrebno proširiti krug korisnika prava koje je omogućio spomenuti Zakon. Skupština HNŽ-a naložila je županijskoj Vladi i resornom Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi da izvrši analizu provedbe zakona i donese procjenu u kojem pravcu Zakon treba mijenjati kako bi bio učinkovitiji, piše Večernji.ba.

Povećanje iznosa

U dokumentima koje je dobio Večernji list, jasno se vidi kako su Vlada i navedeno Ministarstvo donijeli određene zaključke koji bi trebali poboljšati status rodilja i obitelji s djecom u županiji. Naime, predloženo je da jednokratna novčana pomoć bude povećana s 200 na 400 maraka. Toliko je ista i iznosila prije stupanja na snagu Zakona o zaštiti obitelji s djecom

Također, predloženo je da novčane potpore za vrijeme trudnoće i nakon poroda ženi/majci koja nije u radnom odnosu bude 40 posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Ranije je taj iznos bio 20 posto od prosječne plaće.

Novčana pomoć ženi/majci koja nije u radnom odnosu isplaćuje se u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta. Žene koje imaju ovakav status trebale bi dobivati 350 maraka mjesečno iz županijskog proračuna. Vlada će nastaviti provoditi ovaj Zakon i analizirati podatke kako bi u budućnosti ponovno donijela prijedloge kako ovaj Zakon poboljšati i tako olakšati položaj obitelji s djecom u HNŽ-u, rekli su nam naši sugovornici iz županijske Vlade u Mostaru, nakon što je Vlada HNŽ-a na jučerašnjoj sjednici usvojila odluku o povećanju spomenutih naknada.

Ženama 100 posto plaće

Ranije je najavljeno kako će biti poništena odluka da majke koje su u radnom odnosu za vrijeme rodiljskoga dopusta primaju 80 posto plaće. One bi od sada trebale primati 100 posto plaće, što je jučer također usvojeno na sjednici. Iznos je smanjen prije godinu dana, ali nakon upozorenja sindikata, vlasti su odlučile da rodilje trebaju primati punu plaću godinu dana nakon rođenja djeteta. Inače, Vlada HNŽ-a je za provedbu Zakona o zaštiti obitelji s djecom osigurala iznos od oko pet milijuna maraka.

Iako su svi složni u ocijeni kako dječji doplatak nije dovoljan te kako treba biti znatno uvećan, ostaje činjenica kako je ova županijska Vlada konačno usvojila Zakon na koji se čekalo godinama te kako su osigurana sredstva koja će biti uplaćena tijekom godine obiteljima s djecom. Vlada je donijela odluku o isplati potraživanja pravnim i fizičkim osobama iz proračuna HNŽ-a za 2018. godinu po zaključenim ugovorima o izvansudskoj nagodbi u iznosu od oko 1,100.000 KM, čime je nastavila aktivno raditi na rješavanju problema izvršnih sudskih rješenja koja značajno opterećuju proračun HNŽ-a. Isplata potraživanja po zaključenim ugovorima o izvansudskoj nagodbi bit će izvršena u lipnju 2018. godine.

Također, donesena je 31 odluka o odobravanju novčanih sredstava na ime naknade za nematerijalnu štetu. Vlada je donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava Ministarstva gospodarstva za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u iznosu od milijun maraka