Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primio u nastupni posjet novoimenovanog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda

0
704

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović je informirao veleposlanika Fielda o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, te istaknuo kako je potrebno osigurati integritet i demokratičnost izbornog procesa, kako kroz pozitivne poruke i ponašanje u aktualnoj predizbornoj kampanji, tako i u smislu samih izbora te implementacije njihovih rezultata.

Osobito je važno fokusirati se na programska pitanja i rješenja kompatibilna procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, što svakako podrazumijeva nastavak i intenziviranje svih započetih reformi neposredno nakon izbora. U tom smislu nužno je da institucije na svim razinama vlasti nastave nesmetano ispunjavati reformske obveze, s posebnim naglaskom na one koje se vežu za europski put Bosne i Hercegovine.

Dr. Čović je istaknuo da je sa stanovništva poštivanja principa ustavnosti, demokratičnosti i vladavine prava, osobito važno osigurati zaštitu načela legitimnog predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u praktičnom-političkom djelovanju, unatoč tome što prethodno nisu usvojene nužne promjene Izbornoga zakona. Razina poštivanja tih načela suštinski će predodrediti stupanj učinkovitosti i uspješnosti BiH u realizaciji njezinih pristupnih obveza u području euroatlantskih integracija, a time i rješavanju svih pitanja nužnih za unapređenje kvaliteta života i standarda svih građana Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju NATO ocijenjeno je potrebnim dodatno intenzivirati sve aktivnosti, kako bi se odmah nakon listopadskih izbora aktivirao Akcijski plan za članstvo MAP.

Veleposlanik Field je ovom prigodom ponovio uvjerenje da referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz Europske unije neće utjecati na odnose dviju zemalja, te je istaknuo da će potpora iz Londona ubrzanijem kretanju Bosne i Hercegovine prema EU i NATO u budućnosti biti još značajnija. Na kraju susreta, dr. Čović je zahvalio veleposlaniku Fieldu na dosadašnjoj potpori, te poželio sreću i uspjeh u nastavku njegovog veleposlaničkog mandata.