IVANIĆ: Samo nas ulazak u Europsku Uniju može spasiti…

0
655

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Sarajevu da je EU jedina budućnost BiH. Prije početka konferencije “Partnerstvo za novi pristup EU – koraci ka napretku”, Ivanić je rekao novinarima da je BiH mjesto u EU i da ne vidi njenu ni političku ni ekonomsku perspektivu bez ulaska u EU.

On je istakao da je vrijeme da se pređe na djela, da se napravi prvi krug reformi, nađe mehanizam koordinacije, riješi problem “Sejdić-Finci” i dobije status kandidata.

Ivanić je istakao da predsjedavanje BiH Komitetom Viijeća Europe neće posebno pomoći na putu ka EU, jer BiH mora raditi na reformama.

“Predsjedavanje Komitetom Vijeća Europe može pomoći da se slika o BiH učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije, ako taj posao budemo dobro radili”, naglasio je on, izrazivši nadu da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH to znati iskoristiti.

Martin Raguž, predstavnik Demokratske inicijative za Europu, koja je i organizator današnje konferencije, istakao je da BiH nema vremena za neodgovorne i nekredibilne politike, već da mora urediti jasan plan reformi i projekata, kao i što će, u tom smislu, raditi pojedine institucije.

“Nadam se da će iz Parlamenta BiH danas otići pozitivna poruka da u partnerstvu s Europom, BiH može biti dio odgovornog demokratskog svijeta”, rekao je Raguž, dodavši da je nužan monitoring onoga što je urađeno i tko stvarno sprovodi reforme.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson rekao je da su predstavnici NJemačke i Velike Britanije prije nekoliko mjeseci u Sarajevu govorili o važnosti Parlamenta BiH kao jednog kontrolnog mehanizma koji će natjerati vlade da budu odgovorne u kreiranju svojih politika.

Ferguson je rekao da mu je zadovoljstvo da vidi da su parlamenti preuzeli inicijativu i misli da će to u narednim mjesecima voditi ka jednom značajnom napretku. “Ovo je jedna od posljednjih šansi za BiH”, poručio je on./Srna/HMS/ bpz.ba