Izbor Sportskih novosti: Luka Modrić po prvi put izabran za najboljeg sportaša Hrvatske, Sandra Perković sedmu godinu zaredom najbolja sportašica

0
687
Foto: fah

Najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković sedmu godinu zaredom osvojila je nagradu za najbolju hrvatsku sportašicu u izboru Sportskih novosti, najbolji svjetski nogometaš za 2018. Luka Modrić po prvi put je izabran za najboljeg sportaša Hrvatske, svjetski nogometni doprvaci su najbolja momčad, a europske prvakinje u samostrelu drugu godinu zaredom su najbolja hrvatska ekipa.

U ovogodišnjoj anketi, 67. po redu, sudjelovala su 322 novinarke i novinara iz 54 redakcije, a svečanost dodjele nagrada održana je u srijedu u studiju HRT-a Anton Marti u Zagrebu, u nazočnosti brojnih sportskih djelatnika i uzvanika.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Sandra Perković je po peti put zaredom osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska, što nikome još nije uspjelo u svijetu atletike, a to joj je donijelo i sedmi uzastopni trijumf u izboru Sportskih novosti te tako postala rekorderka po uzastopnom broju nagrada. Po ukupnom broju trofeja ispred Sandre je još samo Janica Kostelić sa osam naslova.

Nakon svjetskog srebra s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, naslova klupskog europskog i svjetskog prvaka s Real Madridom te svim pojedinačnim nagradama za najboljeg nogometaša u 2018. godini, Luka Modrić je po prvi put u karijeri osvojio nagradu za najboljeg sportaša Hrvatske u izboru SN-a, što su od nogometaša još prije njega ostvarili Davor Šuker, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić.

Naslov svjetskih doprvaka donio je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji po peti šut naslov najbolje momčadi. Nagradu je primio predsjednik HNS-a Davor Šuker u društvu izbornika Zlatka Dalića i kapetana reprezentacije Luke Modrića.

Treći put ukupno, a drugu godinu zaredom najboljom ekipom u Hrvatskoj proglašena je reprezentacija u samostrelu, koja je u prošloj godini osvojila naslov europskih prvakinja u sastavu Valentina Pereglin, Nikolina Krivanek i Sanja Komar.

Nagradu ‘fair-play’ dobio je pobjednik Svjetskog kupa u BMX biciklizmu Marin Ranteš, koji je izravnom konkurentu na svjetskom prvenstvu posudio kotač te zbog toga izgubio zlatno odličje.

Posebna priznanja za iznimna sportska postignuća u 2018. godini dobili su pobjednička hrvatska Davis Cup reprezentacija, veslački svjetski i europski prvaci u dvojcu bez Martin i Valent Sinković te svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49er Šime i Mihovil Fantela.

Rezultati 67. izbora sportaša Hrvatske u anketi Sportskih novosti

Najbolja sportašica
1. SANDRA PERKOVIĆ 284 glasa
2. Nikolina Šustić 12
3. Ines Maričić 12
4. Kristina Tomić 7
5. Snježana Pejčić 4
6. Valentina Pereglin 3

Najbolji sportaš
1. LUKA MODRIĆ 299 glasova
2. Mate Pavić 6
3. Ivan Šarić 5
4. Enrico Marotti 4
5. Ivan Kvesić 3
6. Marin Čilić 2
7. Petar Gorša 1
8. Robert Seligman 1
9. Dino Sokolović 1

Najbolja ekipa
1. SAMOSTREL REPREZENTACIJA 158 glasova
2. STK “Dr. Časl” 51
3. Odbojkaška reprezentacija 46
4. Karate reprezentacija 28
5. Atletska reprezentacija na 100 km 20
6. RK “Podravka” 19

Najbolja momčad
1. NOGOMETNA REPREZENTACIJA 264 glasa
2. Davis Cup reprezentacija 33
3. Valent i Martin Sinković 11
4. Šime i Mihovil Fantela 9
5. GNK Dinamo 3
6. Samostrel reprezentacija 1
7. Vaterpolska reprezentacija 1 bpz.ba