Jedno je sigurno – novu vladu imat ćemo tek u 2017.

0
504

Nakon višemjesečne Mostove sage o tripartitnoj vladi i reformama, kojoj smo svjedočili na prijelazu između 2015. i 2016. čini se da bi se sličan scenarij mogao dogoditi i nakon prijevremenih izbora zakazanih za 11. rujna, što ukazuje na vrlo izvjesnu mogućnost da bi novu vladu mogli dobiti tek u 2017. godini

Jedino što je uoči prijevremenih parlamentarnih izbora apsolutno sigurno svakako je sasvim osnovana prosudba prema kojoj ni Plenkovićev HDZ ali ni Milanovićeva socijal-demokracijom i liberalizmom obojena “narodnjačka” koalicija neće imati 86 saborskih mandata koliko im je potrebno za samostalno sastavljanje nove Vlade, što bi bio jedan od ključnih preduvjeta političke stabilnosti u nadolazećem razdoblju.

Takav scenarij i ponavljanje već viđenog znatno podiže cijenu medijski “razvikanih” trećih opcije – Mosta, Živog zida i liste Milana Bandića, za koje nitko ne može sa sigurnošću prosuditi koliki će broj mandata osvojiti na predstojećim parlamentarnim izborima.

>>Velika koalicija, treći put, tripartitna vlada, Pupovčeva manjina i YUTA

Bez obzira što iz dviju najjačih stranaka uopće ne dolaze signali koji bi potvrdili bilo kakvu mogućnost tzv. velike koalicije, nego isključivo demantiji, Most, Živi zid i Milan Bandić, prozivajući dvije velike stranke, pokušavaju skrenuti pažnju na sebe i osigurati si što bolju poziciju nakon prijevremenih parlamentarnih izbora.

Sve relevantne prosudbe ukazuju da će, po svemu sudeći, postizborno pregovaranje i slaganje nove vladajuće većine biti dugotrajno i na momente dramatično, kao i ono prošlogodišnje.

HDZ i SDP su, čini se, vrlo izjednačeni. Realno je očekivati kako će u budućem sazivu Sabora i jednoj i drugoj opciji za slaganje vlade, nedostajati najmanje 25 ruku. Bez obzira što će Most i dalje insistirati na tripartitnoj Vladi, koalicijski potencijal HDZ-a je znatno potentniji. U prvom redu zbog činjenice da je Most skloniji samostalnom koaliranju s HDZ-om, nego sa SDP-om, te zbog potencijala Milana Bandića, HDSSB-a i vrlo izvjesnog postizbornog loma između Ivana Lovrinovića i proanarhističkih skupina unutar Živog zida.

>>Osvajanjem 60 mandata HDZ želi izbjeći “natezanje” oko tripartitne vlade i imena premijera

Svjesni činjenice da će svaki mandat u budućem sazivu Sabora biti važan, iz HDZ-a i SDP-a u kampanji se uopće ne fokusiraju na treće opcije, niti ih u svojim istupima spominju.

Za razliku od njih, Most, kao i na prošlim izborima, svoju kampanju vodi izjednačavajući i napadajući i SDP i HDZ te spajajući ih u navodnu veliku koaliciju, u čemu ih, kao i na prethodnim izborima, senzacionalistički promovira dio medija. Fraze s izjednačavanjem pravnih slijednika KPJ i stranke pod čijim je vodstvom obnovljena moderna hrvatska državnost, zbog svojih su interesa i animiranja političkih otpadnika, otvoreno prihvatili i Milan Bandić, Živi zid, Ivan Lovrinović ali i pravaške opcije koje na predstojeće izbore idu bez HDZ-a. Takve fraze sustavno promoviraju određeni analitičari ali i mediji čijim je vlasnicima očito stalo da Zorana Milanovića i SDP poštede od afera iz četverogodišnjeg mandata ali i posljedica skandala sa “Lex Perkovićem” i osuđujućom presudom u Munchenu.

>>Osvajanjem 60 mandata HDZ želi izbjeći “natezanje” oko tripartitne vlade i imena premijera

Činjenice su, to je sasvim očito, tu u drugom planu. Važno je izgleda pozicionirati se na poziciju političkog faktora bez kojeg se ne može formirati buduća vlada, odnosno ucjenjivača koji će nakon izbora zaboraviti što je govorio u predizbornoj kampanji, bez obzira bile te izjave notirane kod javnog bilježnika ili ne.

Ništa čudno! Ta ne kaže narod uludo: Najviše se laže prije izbora i nakon lova!

 

Josip Zdunić bpz.ba