KADIJA TE TUŽI KADIJA TI SUDI Sloboda govora, ali ne i za sutkinju Ružicu Jukić

0
310

Sloboda govora je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja pojedinca bez straha da će ga netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti.U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora tj. u autokratskim sustavima, ljudi se plaše reći ono što misle zbog sankcija koje mogu uslijediti.

Liberalni mislilac John Stuart Mill smatra da sloboda govora nije važna samo zato što svatko ima pravo na slobodu izražavanja, nego i zato što zajednica u kojoj živimo ima pravo čuti naša razmišljanja.

U svijetu još uvjek postoje države, koje sankcioniraju slobodu govora, pa se i naša Bosna i Hercegovina svrsta u te zemlje, iako svakodnevno čujemo od raznih „boraca“ da se bore za slobodu govora.

Kada je u pitanju sutkinja Ružica Jukić, pravosuđe, odnosno VSTV, kao i razni „borci„ za slobodu govora u potpunosti padoše na tom ispitu slobode govora.

Naime, sutkinja se procesuira što je na svom facebook profilu odgovorila na prozivke Glavne stegovne tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević, koja je svjedočila pred Parlamentrnom komisijom BiH, na način da nije istinit navod Glavne stegovne tužiteljice i da je dobila takvu ocjenu jer je Stegovni ured neprincipijelno radio i navela primjere.

Radi se dakle o tome da je Glavna stegovna tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević bila kivna na sutkinju Ružicu Jukić što ju je tada zajedno sa Komisijom ocijenila ocjenom uspješno, iako je tu ocjenu potvrdio VSTV, a kasnije Agencija za državnu službu njenu žalbu odbila. Stoga nije bilo ni mjesta prozivke od strane Glavne stegovne tužiteljice, jer je tu ocjenu Komisije, potvrdio i VSTV, a Agencija odbila njenu žalbu.

Kao pravnica bi trebala znati da je to kraj i da je ocjena utvrđena objektivno i potvrđena od organa, koji su preispitivali njenu žalbu, a ne da parlamentu iznosi neistine.

Zatim se sutkinja Ružica Jukić procesuira zbog nekog imaginarnog maila, kojim je navodno rekla da je bilo najviše prijava protiv tri glavna tužitelja.

Svi znaju koliko su građani i međunarodna zajednica ogorčeni radom pojedinih nositelja pravosuđa, te da su mnogi prijavljeni za korupciju i osuđeni.

Sudac Branko Perić smije reći sve, pa čak i da se prodaju presude i ne biva procesuiran, kao i mnogi drugi, koji su javno svjedočili pred parlamentarnom komisijom gdje su bili prisutni i novinari.

Zar sutkinja Ružica Jukić ne smije reći ono što je vidjela kao dopredsjednica VSTV i zar je njen grijeh što traži da se ispitaju prijave građana protiv nositelja pravosuđa?

Zatim se procesuira što se obratila članovima VSTV, kada nije prošla za sutkinju Apelacijskog suda u Brčko Distrikt, iako je bila prva. Zar ne smije sutkinja Ružica Jukić primjetiti da VSTV bira suce i tužitelje na način da se više ne zna tko će biti izabran? Pa to isto je rekla međunarodna zajednica, kada se javno oglasila i rekla: „Kako se to biraju nositelji pravosuđa ¨, upućujući tada kritike VSTV-u.

Dakle, ovim je i sutkinji Ružici Jukić, kao i drugim nositeljima pravosuđa zabranjeno obratiti se VSTV-u, a pogotovo ukazati na neregularnost izbora.

U ovakvoj situaciji imamo slučaj da se Glavna stegovna tužiteljica sveti sutkinji Ružici Jukić zbog ocjene koju je dobila u vremenu kada je sutkinja bila dopredsjednica VSTV, te podiže stegovnu tužbu protiv nje.

Postupak vode članovi vijeća kojima se i obratila sutkinja Ružica Jukić putem maila, da ukaže članovima vijeća da su pogriješili što je nisu izabrali, jer je bila prva na rang listi, kada je trebalo je izabrati suca iz reda Hrvata.

Sada ti članovi VSTV-a vode postupak protiv sutkinje Ružice Jukić.

Pa kako da očekuje sutkinja Ružica Jukić da će ovakav VSTV donijeti odluku, koja će slijediti europske stečevine i odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama?

Sigurno nikako i to je onaj princip :“Kadija te tuži, kadija te sudi“.

Ali zbog ovoga procesa se trebaju zapitati svi nositelji pravosuđa, novinari i građani je li ovo uvod u sferu zabrane govora i hoće li u budućnosti biti procesuirani svi oni koji progovore nešto što se nekome ne dopada???!!!/R.I./HMS/