Katalonska vlada prekida odnose sa španjolskim kraljem

0
545

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio je prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem Felipeom VI kojega optužuje da je podržao nasilje policije na biralištima u listopadu prošle godine kada je u Kataloniji proveden referendum o nezavisnosti.

Torra će ipak sudjelovati na otvaranju Mediteranskih igara u Tarragoni gdje neće moći izbjeći susret s Felipeom VI. Danas ću biti prisutan jer se te igre održavaju u Tarragoni, u Kataloniji, te su uglavnom plaćene iz naše zemlje. Bit ćemo ondje jer je to naša kuća. Sudjelovanje kralja ne utječe na naše odluke. Katalonijom upravljaju Katalonci, izjavio je Torra u Barceloni. Ubuduće niti jedan član katalonske vlade neće sudjelovati na događanjima koja će organizirati kraljevska kuća, poručio je.

Torra je postao predsjednik katalonske vlade prije mjesec dana te se zalaže za samostalnost Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske gdje živi 7,5 milijuna ljudi. Optužio je kralja za podržavanje policijskog nasilja na biralištima 1. listopada kada je u toj pokrajini na obali Sredozemnog mora bio organiziran referendum o nezavisnosti. Čekali smo do posljednjeg trenutka no španjolski kralj se nije ispričao, istaknuo je Torra.

Uoči otvaranja Mediteranskih igrara u primorskom gradu Tarragoni više stotina ljudi prosvjedovalo je protiv dolaska kralja iz Madrida. Okupljanja su organizirale organizacije ANC i Ómnium čiji su dužnosnici optuženi za pobunu protiv Španjolske.Torra je rekao da se povlači s mjesta počasnog dopredsjednika Zaklade princeze Girone te neće biti prisutan na dodjeli nagrada te zaklade zakazane za 28. lipnja. Nagrade će biti dodijeljene pod predsjedanjem španjolskog kralja i kraljice.

U petak je, nakon redovnog sastanka španjolskih ministara, pred novinare u Madridu izašla glasnogovornica vlade Isabel Celaá. Ne bude li katalonska vlada pozivala španjolskog kralja na događanja to neće biti problem kraljevske kuće već Katalonije. To će značiti da njena vlada ne predstavlja sve Katalonce, rekla je Celaá. Njena socijalistička vlada došla je na vlast u Španjolskoj prije dva tjedna nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi.