Kim Jong-un susreo se s premijerom Singapura

0
518

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u nedjelju se sastao sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom, manje od 48 sati prije dugoočekivanog summita između njega i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

10.06.2018. u 14:58

Susret Kima i Trumpa održat će se u utorak u hotelu Capella, a to će biti prvi put da se neki vođa Sjeverne Koreje sastaje s američkim predsjednikom. Razgovori će biti fokusirani na postizanje sporazuma o denuklearizaciji Korejskog poluotoka u zamjenu za ukidanje ekonomskih i diplomatskih sankcija.

Kim se nakon nekoliko sati u Singapuru rukovao s Leejem na stepeništu Istane, službene rezidencije predsjednika, a potom su obojica ušla u zgradu na razgovore.

“Cijeli svijet će pratiti povijesni summit između Kim Jong-una i Sjeidnjenih Država”, rekao je sjevernokorejski čelnik preko prevoditelja.

“Zahvaljujući vašem iskrenom trudu… u mogućnosti smo dovršiti pripreme za susret”, dodao je. Lee je Kimu zahvalio što je odabrao Singapur za mjesto susreta.

Trump bi uskoro trebao stići u tu grad-državu nakon sudjelovanja na susretu država G7 u Kanadi. Trump je na odlasku s tog skupa naglasio da je na “mirovnoj misiji”, no upozorio je da su razgovori s Kimom prilika koja se događa samo jednom.

“Uvjeren sam da Kim Jong-un želi učiniti nešto veliko za svoj narod”, istaknuo je američki predsjednik, dodavši kako “više neće biti prilike za to”. Rekao je i kako će u prvoj minuti razgovora znati je li Pjongjang ozbiljan oko postizanja mira.