Klemm: Prosvjed branitelja neće prestati ni ako HDZ dobije izbore

0
618

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm izjavio je gostujući u Pressingu Dubravka Merlićakako prosvjed braniterlja neće prestati ni ako HDZ dobije izbore.

“Mi pokušavamo uspostaviti dijalog već tri godine. Glogoški je s ministrom probao riješiti probleme branitelja. To javnost ne zna. Glogoški je već zvao svoje prijatelje 100-postotne invalide da tamo dođu pa je zvao i nas da to probamo riješiti. To je bilo spontano okupljanje”, rekao je Josip Klemm,

Na upit koliko uopće košta jedan dan prosvjeda, Klemm je odgovorio da to nisu nikad računali.

“Kad me pitate tko to financira, mogu reći hrvatski narod. Imamo račun na koji se može uplatiti također. Da nema tog zajedništva, ne znamkoliko bi nekome morali platiti da ondje bude. Ispočetka se govorilo da smo mi tamo zbog Bandića i HDZ-a, ali vjerujete da nema 100-postotonog invalida koji bi ih tamo mogli dovesti u šator”, rekao je Klemm dodavši kako u njemu sudjeluje Crveni križ s dva šatora i grad Zagreb s liječničkom skrbi.

Tvrdi kako ministar Matić zna da su šatoru bili svi predsjednici udruga.

“Mi kao hrvatski branitelji smo legalisti. U Lisinskom se još prije godinu dana okupilo dvije tisuće ljudi. Pozvali smo predstavnike vlasti i imali smo jedno izlaganje nakon kojeg su doneseni zaključci. Od 17.5. do 20.10.2014 ministar Matić očito o tome nije obavijestio premijera. Ministar dobro zna tko je bio tamo, a to su svi važni predstavnici branitelja i udruga. Ministar zna da su tamo bili svi predsjednici udruga. Kada su ga nakon te konvencije pitali što misli o tome rekao je da se okupila šačica branitelja. On nije pomislio da bi trebao nešto rješavati nego je to ignorirao. Mi pokušavamo uspostaviti dijalog već tri godine. Glogoški je s ministrom probao riješiti probleme branitelja. To javnost ne zna. Glogoški je već zvao svoje prijatelje 100-postotne invalide da tamo dođu pa je zvao i nas da to probamo riješiti. To je bilo spontano okupljanje”, kaže Klemm.

Na upit kako tumači transparent 1991-OBA SU PALA, 2015-OBA ĆE PASTI, Klemm je rekao kako nije vidio tko je to tamo stavio.

“Može biti da to znači da će pasti Đuro i Klemm. Kažete kako se Josipović ponašao prema braniteljima. Eto jedan je pao, a ja ne želim da drugi padne nego da riješi probleme branitelja.”, kaže Klemm te dodaje: “Zakon je taj koji dijeli hrvatske branitelje. Kako bi bili pred zakonom svi jednaki onda vam zakon to treba omogućiti, a ne kako si s kim dobar”, kaže Klemm.

Smatra da politika samo želi prikazati branitelje kao nasilne.

“Mi se ne borimo ovdje za sebe osobno, nego za sve branitelje. Tek kad branitelj počini suicid njegova obitelj nešto dobije. Šalje se poruka ‘ubij se pa će ti obitelj nešto dobiti’ što bi i inače trebao dobiti. Mi smo za dijalog. Nažalost, nismo došli do situacije kako riješiti problem branitelja, nego kako maknuti branitelje iz Savske 66. Politika samo želi prikazati branitelje kao nasilne i da ih se treba bojati. Mi nismo ulatradesničari. Branitelja ima iz svake stranke, iz SDP-a također. Šator je okićen zastavom EU. Ulatra-desničari te zastave pale, a mi ne. Ja sam veteran NATO-a i ne dozvoljavam da me netko naziva ‘štakoraš’, ‘šatoraš’. Vi nikad niste čuli da sam ja uvrijedio gospođu Mirtu i ikoga”, kaže Klemm.

Tvrdi da ni dolazak HDZ-a na vlast bio veliki korak, ali to samo po sebi ne znači i kraj prosvjeda.

“To bi bio veliki korak. 90 posto bi se to onda dogodilo. Mi ne predlažemo ostavku Matića zato jer ga ne volimo nego zbog ozbiljnih razloga”, odgovorio je Klemm i dodao kako prosvjed neće prestati ako HDZ dobije izbore.

 

M.M.