KRIŠTO: Prijedlog SDP-a i DF-a za Mostar ima ustavno utemeljenje

0
415

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore za Grad Mostar.

Prethodno je prihvaćen zahtjev predlagača, zastupnika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića, da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, javlja Fena.

Predlagači su naveli da za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se „radi o zakonu koji sadrži rješenja koja će otkloniti neodrživu situaciju u gradu Mostaru“.

Sudjelujući u raspravi zastupnica HDZ BiH Borjana Krišto je rekla da prijedlog SDP- i DF-a ima ustavno utemeljenje, te da predstavlja dobru osovu za razgovore, dok je zastupnik SDA Šefik Džaferović kazao kako je taj prijedlog za SDa neprihvatljiv jer, kako je rekao, “osigurava dominaciju politike HDZ u gradu Mostaru”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izmjene zakona o plaćama i naknadama

Zastupnicii su po hitnom postupku usvojili Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.  Predloženim zakonom vrši se usklađivanje odredaba Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sa Zakonom o javnim nabavkama. Osnovni princip na kojem je zasnovan ovaj zakon je ista plaća za isti ili sličan posao.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, nije usvojen Prijedlog zakona o humanitarnim organizacijama BiH.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaji Centralne banke BiH za 2015. godinu: Financijski izvještaj i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Također, usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudmena za ljudska prava BiH za 2015. godinu, dok zastupnici nisu usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

Nisu dokumenti u svezi s BHRT-om

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nisu usvojeni: Izvještaj BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015., Financijski plan i planovi programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. i Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskog poslovanja  BHRT-a za 2015. godinu, materijal Upravnog odbora BHRT-a. Zastupnici su usvojili zaključke koje je predložila nadležna parlamentarna komisija u vezi s ovim materijalima.

Zastupnička inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sačini i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima u BiH nije podržana jer nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a.