LJUBIĆ: Izmjene Izbornog zakona moraju uključiti i Dom naroda i Predsjedništvo

0
581

Situacija s kojom se trenutno suočavamo i koja je dovela do dekonstituiranja Hrvata u Federaciji i BiH posljedica je nametnutih odluka međunarodnih institucija, kazao je danas predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić odgovarajući nakon sjednice tog tijela na pitanje o mogućnosti da OHR nametne rješenja za promjenu Izbornog zakona, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Ljubić je naglasio kako se nada da međunarodna zajednica to neće učiniti te kako u ovih mjesec i pol dana koliko je ostalo za promjenu Izbornog zakona, dogovor može biti postignut ukoliko postoji politička volja i odgovornost, podsjetivši kako je i Daytonski sporazum dogovoren u tri tjedna.

Kada je pak riječ o dosadašnjim izjavama visokog predstavnika, a koje se tiču Izbornog zakona, Ljubić ističe kako ih je shvatio kao upozorenje domaćim akterima da se uozbilje i usvoje promjene Izbornog zakona. A te promjene Izbornog zakona moraju, naglasio je, uključivati i Dom naroda i Predsjedništvo BiH jer je to suština odluke Ustavnog suda BiH.

Pojasnio je kako je hrvatska strana spremna saslušati i druge prijedloge, ali koji su na tragu odluka Ustavnog suda BiH, čija je srž omogućavanje legitimnog predstavljanja u institucijama koje su predviđene za predstavljanje naroda, a to su Predsjedništvo BiH i Domovi naroda u entitetima, kao i državni Dom naroda.

-Spremni smo saslušati i ići u smjeru kompromisa s ostalim prijedlozima koji će ići na tragu ustavnosti, odnosno odluka Ustavnog suda, a ono oko čega nema kompromisa, nema kompromisa s ravnopravnošću i ustavnošću, dakle apsolutno se o tomu ne može raspravljati, upozorio je Ljubić, kazavši kako to znači da se mora poštovati legitimitet predstavljanja u institucijama, a to je nešto što je Hrvatima bilo do sada oduzeto. Međutim, Ustavni sud je jasno presudio, a o tomu govore i međunarodne institucije poput Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

U slučaju da do dogovora, ipak, ne dođe, Ljubić je naveo kako će možda netko izbore raspisati, ali se izborni rezultati neće moći implementirati, a to znači da bez promjena neće biti moguće izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije, kao ni Vladu Federacije, a s obzirom da neće moći biti uspostavljen ni državni Dom naroda Vijeće ministara ne bi imalo smisla s obzirom da ne bi imalo komu slati zakone.

-Ako to nije dovoljno upozorenje svima kojih se to tiče, onda oni koji to budu opstruirali snose odgovornost za sve ono što se BiH može dogoditi, naglasio je Ljubić.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja u Glavnom vijeću HNS-a Bariša Čolak konstatirao je kako nažalost nema promjena kada je riječ ovoj tematici te kako poslije zajedničkog sastanka u organizaciji međunarodne zajednice, nije bilo novih sastanaka.

Na pitanje o nekim novim prijedlozima HNS-a, Čolak je naveo kako nije tajna da HNS ima još nekoliko rješenja, ali se svi oni baziraju na legitimnoj zastupljenosti.

-Ukoliko nema od naših partnera političke volje da se prihvate rješenja koja se odnose na rješavanje pitanje legitimnog predstavljanja, iluzorno je očekivati da se bilo koja druga rješenja koja su na istom tragu kao već ponuđena šalju u proceduru. Moj osobni stav je da ne treba trošiti neka kvalitetna rješenja ukoliko nema dovoljno razumijevanja od političkih aktera, prije svega, većinski bošnjačkih stranaka. /HMS/