MAJKA HRABROST: Park na Trešnjevci nosi ime Kata Šoljić!

0
659
10.05.2015., Zagreb - Otkrivanje table na Tresnjevci s nazivom Park Kate Soljic koja je u Domovinskom ratu izgubila cetvoricu sinova. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Park na TreÅ¡njevci nosi ime Kate Å oljić odlukom Gradske skupÅ¡tine, a na inicijativu Udruge “Majke hrvatskih sokolova”.

Na zagrebačkoj Trešnjevci u nedjelju je svečano imenovan park Kata Šoljić, po pokojnoj junakinji Domovinskog rata, simbolu patnji i stradanja hrvatskih majki, kojoj su četvorica sinova poginula u obrani domovine. Kata Šoljić rođena je 1922. u selu Vukšić Donji kod Brčkog, a umrla je 2008. u Zagrebu. U Domovinskom ratu izgubila je četvoricu sinova: Matu, Ivu, Niku i Miju. Trebalo joj je 12 godina da pronađe i pokopa svu četvoricu sinova. Katu Šoljić je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti. Godine 2004. primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata, na poticaj Mladena Pavkovića.

Tablu s nazivom parka koji nosi ime Kata Šoljić otkrili su njezina praunuka Klara Barišić, predsjednica Udruge “Majke hrvatskih sokolova” Mirjana Birač Šivak, Katica Zadro, udovica generala Blage Zadre i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na svečanosti su, uz članove obitelji pokojne Kate Šoljić bili i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi koji prosvjeduju u šatoru pred Ministarstvom branitelja u Savskoj, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović brigadir Damir Terzić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Piličić.

Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Piličić rekao je novinarima kako je park nazvan po Kati Šoljić na Majčin dan. Podsjetio je da je jučer bio prosvjed protiv imena Trga maršala Tita, a danas se park imenuje po junakinji Domovinskog rata te smatra da tu ima simbolike, “nove nade u tome svemu”.

Franjo Šoljić, unuk Kate Šoljić i sin poginulog Nike Šoljića posebno je pozdravio hrvatske ratne vojne invalide koji, kako je rekao, sjede u invalidskim kolicima samo zato što su voljeli svoju Domovinu. Rekao je da se i danas pokušava iskriviti istina o obrambenom Domovinskom ratu. Istaknuo je kako ih je baka učila da budu katolici i da vole i ljube sve ljude dobre volje te je zahvalio gradonačelniku, Gradskoj skupštini i Udruzi “Majke hrvatskih sokolova” što su donijeli odluku da park dobije ime po njegovoj baki.

Bandić je pozvao prisutne da velikim pljeskom pozdrave stopostotne hrvatske ratne vojne invalide koji šest mjeseci prosvjeduju u Savskoj te rekao kako je uvjeren da im je to teže što tamo sjede, a s druge strane se nitko ne odaziva, nego što im je bilo braniti Domovinu i stradati. Dodao je kako na svečanosti vidi “spontanu simboliku”, gdje je Katica Zadro uz 100-postotnog hrvatskoga ratnog vojnog invalida u kolicima.

“Kata Šoljić, Katica Zadro simboliziraju heroine poginulih hrvatskih branitelja, a ovi dečki ovdje koji sjede (u invalidskim kolicima) simboliziraju preživjele hrvatske branitelje”, rekao je Bandić te im zahvalio u svoje ime i u ime svih građana Zagreba što smo danas slobodni. Rekao je da je imenovanje tog parka samo mali znak zahvale za podnesenu žrtvu.

Kosor je istaknuo kako mu je čast da predsjeda Gradskom skupštinom koja je u ovom sazivu donijela odluku da se ovaj park nazove imenom Kate Šoljić, a smisao toga je da se Domovinski rat nikada ne zaboravi i da se svako ime pojedinca koji je dao svoj doprinos u tom ratu ne zaboravi. Zauzeo se

za promjene u obrazovnom sustavu kako bi nove generacije više znale o Domovinskom ratu i ljudima kao što je Kata Šoljić i njezini sinovi.

Brigadir Damir Terzić pozdravio je nazočne u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te poručio kako hrvatska sloboda ima svoje ime – a to je ime svih hrvatskih branitelja. “Svaka zemlja svijeta koja drži do svoje povijesti, posebnu pozornost i brigu usmjerava upravo prema veteranima, prema onima koji su stvarali tu istu slobodu i uljuđenu zemlju. Oni su stup i temelj svakog uljuđenog društva, a hrvatski veterani Domovinskog rata utkani su u temelje slobodne, neovisne i civilizirane zemlje koja se zove Hrvatska”, poručio je Terzić.