Martin Perschler obišao nacionalne spomenike u Mostaru

0
645

Programski direktor Posebnog fonda američkih veleposlanika za zaštitu kulturnog naslijeđa Martin Perschler obišao je nacionalne spomenike u Mostaru, Jajcu, Sarajevu, Stocu, Rogatici, Foči, Banjoj Luci i Bihaću.

Perschler je u tijeku službenog posjeta Bosni i Hercegovini posjetio i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović predstavila je rad Komisije i društveni značaj projekata zaštite kulturnog naslijeđa, posebno u procesu tranzicijske pravde.

Perschler je izazio posebno zadovoljstvo rezultatima projekta kampanje ”Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeÄ‘e”, koji Komisija, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH provodi već osam godina u osnovnim Å¡kolama diljem BiH.

U proteklih deset godina, Komisija je uz pomoć Posebnog fonda američkih veleposlanika za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH, implemetirala niz projekata u ukupnom iznosu od 700.000 američkih dolara.

ProvoÄ‘ena je i kampanja podizanja svijesti o značaju različitosti bh. kulturnog naslijeÄ‘a, a cilj kampanje ”Moja BiH moje naslijeÄ‘e” je podizanje svijesti mladih o potrebi očuvanja kulturnog naslijeÄ‘a BiH.

Fond američkih veleposlanika za očuvanje kulturnih dobara (AFCP) podržava očuvanje kulturnih znamenitosti, kulturnih objekata i oblika tradicionalnog kulturnog izražavanja u više od 100 zemalja u razvoju diljem svijeta, priopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.bpz.ba