MILANOVIĆ REAGIRAO NA ODLUKU USTAVNOG SUDA RH: Mandatar može biti bilo tko, ovo je priprema za državni udar

0
60

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio je javnosti nakon objave Ustavnog suda Hrvatske kojom mu se brani da bude mandatar za sastav nove Vlade RH. Rekao je da mandatar može biti bilo tko, a koga odredi većina u Saboru. Komentirao je izjave nekih da je ovo državni udar te rekao da to još nije, ali da je ovo priprema za državni udar.

Milanović je, kako prenosi HRT, u obraćanju javnosti nakon što mu je Ustavni sud zabranio da bude mandatar nove Vlade rekao kako prvo želi umiriti građane koji su ljuti.

– Ovo danas što ste čuli od Ustavnog suda je ono što on može reći, a ne može napraviti ništa. Izbori su gotovi, završeni su i, volja građana će određivati, a ne ustavni suci. Prije mjesec dana su mogli prijetiti i to su radili, jedno stranci i listi i nisam išao po skupovima. To je bila prijetnja koje je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Gotovo je, ne mogu napraviti ništa. Većina u Saboru može odrediti za mandatara bilo koga, rekao je te dodao kako protiv tog nema pravnog lijeka. Gotovo, rekao je Milanović.

– To je suverena volja hrvatskih građana i Sabora. Ne bih se složio u potpunosti s mnogima koji su rekli da je ovo državni udar. Ovo je priprema za državni udar, ovo još nije državni udar. Ovo je neka vrsta predradnje da sutra Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kad treba napustiti Banske dvore, kad ga se zakonito i voljom naroda iz njih deložira, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi napraviti. U tome je opasnost. Što oni rade to Sabor neće provesti, Sabor je u ovom pogledu iznad svakoga. Još jednom, nemojte se bojati. Ustavni sud može jedino pripremiti teren za Plenkovića da odbije eventualnu odluku saborske većine, koja je za njega nebeski zakon i zemaljski zakon, istaknuo je Milanović.

– To, jesam li ja kandidat za premijera ili nisam, to je doduše podržalo dosta ljudi. Što da je lista Rijeke pravde dobilo preko 50% saborskih mandata? Ili da je netko dobio dvotrećinsku većinu i ukinula Ustavni sud? Nisu o tome razmišljali. U ovom trenutku, ne radi se o meni, to hoću li ja biti mandatar ili neću samo pokazuje razmjere paničnog Plenkovićevog straha. Ne moram biti mandatar, svoje sam učinio, nadao se jesam boljim rezultatima, dodao je.

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer; izbori valjani

U priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda Hrvatske stoji da od 18. ožujka kada su SDP i Milanovića upozorili da ako želi sudjelovati u izborima mora podnijeti ostavku, nisu željeli do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Naglašavaju i da ni današnjim upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju predsjednika Republike, ne dovode u pitanje volju birača.

Ustavni sud RH danas je odlučio da predsjednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade./HMS/