Ministar Medved najavio uređenje veteranskog centra za branitelje u Lepoglavi!

0
462

Htjeli bismo da nema potrebe za spomenikom, da ne treba upisati niti jedno ime, ali sudbina je takva da moramo upisati mnoga imena na spomenike”, rekao je Husnjak

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je otvorio radove na izgradnji spomen-obilježja dvanaestorici poginulih branitelja te je najavio uređenje veteranskog centra za branitelje u Lepoglavi.

Gradilište budućeg spomen-parka sa spomen-obilježjem na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi ministar branitelja obišao je s državnim tajnikom Ministarstva obrane Zdravkom Jakopom.

“Ovo je moderno spomen-obilježje koje će budućim naraštajima prenositi poruku o dvanaestorici hrabrih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu domovine. Ministarstvo je partner s Gradom u izgradnji spomen-obilježja koje je po svom dizajnu fantastično uklopljeno o u prostor”, rekao je ministar Medved, koji je nakon toga, u nazočnosti saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, održao radni sastanak s gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem.

Gradonačelnik je istaknuo da će spomen-park pružati gostima omogućiti da upoznaju Lepoglavu i njezinu bogatu povijesno-kulturnu baštinu, od prve gimnazije i sveučilišta do čipke s UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine.

“Osnovno će ipak biti da ljudi koji dođu u taj park budu informirani o našim hrabrim braniteljima koji su žrtvovali najvrijednije što imaju – svoje živote – za obranu naše domovine”, istaknuo je Škvarić.

Idejno rješenje spomen-parka i spomen-obilježja, vrijedno 120.000 kuna, Grad Lepoglava financirao je s 40.000 kuna, a Ministarstvo branitelja s 80.000. Prva faza izgradnje spomen-obilježja, koja je počela u četvrtak, vrijedna je 150.000 kuna, od čega će Grad dati 50.000, a Ministarstvo 100.000 kuna. Do potpunog završetka bit će potrebno još 350.000 kuna.

Predsjednik Udruge branitelja Hrvatske iz Lepoglave Dražen Husnjak rekao je kako godinama žele urediti mjesto kojim bi se odala počast poginulim braniteljima, ali i njihovim obiteljima koje su ostale bez najmilijih.

“Htjeli bismo da nema potrebe za spomenikom, da ne treba upisati niti jedno ime, ali sudbina je takva da moramo upisati mnoga imena na spomenike”, rekao je Husnjak.

Nakon što je otvorio radove na uređenju parka sa spomen-obilježjem dvanaestorici poginulih branitelja u Lepoglavi ministar je obišao zgradu u vlasništvu Ministarstva pravosuđa za koju je Grad Lepoglava dao zahtjev za darovanje kako bi služila kao lokalni centar za psihosocijalnu pomoć braniteljskoj populaciji. Ministar Medved najavio je da nakon veteranskog centra u Lipiku slijedi uređenje novih centara.

“To je program koji Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi unazad nekoliko godina. Imamo osigurano 12 milijuna kuna iz fondova Europske unije za sljedeće centre, Daruvar, Petrinju, Šibenik, Sinj, Osijek, Lepoglavu. Idemo određenom dinamikom. Do tada imamo jako puno posla s osmišljavanjem sadržaja koji bi se provodili i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti”, rekao je ministar te dodao da se svaki centar posebno analizira u suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.