Miro Kovač: ‘Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava

0
463
02.10.2014., Zagreb - Trg zrtava fasizma, srediste HDZ-a. Vladimir Seks i Miro Kovac odrzali su konferenciju za medije povodom izjava koje je Dejan Jovic iznio vezano za referendum o neovisnosti. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Kovač je istaknuo je da “u HDZ-u žele sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne, tijesne odnose

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u petak kako vjeruje da će Hrvatska sa slovenskim prijateljima pronaći novo rješenje za pitanje granice na temelju međunarodnog prava.

Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na neki drugi način, na nekom novom sudu, ali ne više na kompromitiranom i nevjerodostojnom Arbitražnom sudu, rekao je Kovač u petak novinarima u središnjici HDZ-a. Napomenuo je kako je i američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozvalo dvije susjedne države, članice Europske unije i saveznice u NATO-savezu da se dogovore o najboljem putu za rješavanje toga bilateralnog pitanja.

“Naši su američki partneri poručili ono što smo mi u HDZ-u govorili od početka, otkako smo saznali što se dogodilo na Arbitražnom sudu. Poručili su da je riječ o bilateralnom sporu između dvije suverene države, članice NATO-saveza i Europske unije, da te dvije zemlje moraju naći rješenje na bazi međunarodnog prava”, rekao je Kovač u ime HDZ-a.

Vlada je bila dužna postupiti prema zaključku Hrvatskoga sabora i pokrenuti postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade zbog slovenske povrede tog sporazuma te za HDZ Arbitražni sud, u skladu s odlukom Hrvatskoga sabora i Vlade, više nije relevantan, rekao je. Sada idemo u novu epizodu u kojoj Vlada mora snažno djelovati, mora se dobro pripremiti i uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na nekom drugom sudu, mogao bi to biti i Međunarodni sud pravde u Haagu, no to ćemo još vidjeti, dodao je.

Na zamolbu da komentira izjavu slovenskog predsjednika Boruta Pahora po kojoj arbitražni sporazum nema alternativu, Kovač je rekao da je Pahor vrlo iskusan političar, državnik, ali misli da je “malo pretjerao”.

“Tada, kad je to rekao, još nije znao da je hrvatska Vlada postupila po zaključku Sabora i da arbitražni sporazum više nije aktualan”, ocijenio je Kovač.

Istaknuo je da “u HDZ-u žele sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne, tijesne odnose”.

“Mi imamo puno slovenskih turista u Hrvatskoj i oni su dokaz da su naši odnosi kvalitetni, a ovo je jedna epizoda koju ćemo riješiti na bazi međunarodnog prava”, zaključio je. bpz.ba