Mostarska bolnica u blokadi, zaustavljeno pružanje usluga

0
431

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Regionalnog medicinskog centra (RMC) “Dr. Safet Mujić” u tome gradu zbog poreznih dugova. Zbog toga su zaustavljene operacije te je ugroženo pružanje medicinskih usluga, izvijestilo je bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.
Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić rekao je da je ustanova u apsurdnoj situaciji te da zbog blokade Porezne uprave ne mogu popraviti uređaj pluća-srce, koji je oštećen u nedavnom udaru groma, kako bi izveli bilo kakvu operaciju.

Ogorčen je time što u Poreznoj upravi s njima ne žele razgovarati o deblokadi računa i postavljaju se kao da su oni ti koji odlučuju o prioritetima u bolnici.

-Ako netko želi zabraniti ljudima da se liječe, neka se potpiše imenom i prezimenom, a ne da Ante Kvesić ili neki drugi ravnatelj bolnice bude kriv što netko ne može dobiti liječničku uslugu koju treba – rekao je Kvesić.

Odluku Porezne uprave apsurdnom smatraju i u RMC-u “Dr. Safet Mujić”. Ističu da je ta bolnica pred gašenjem.

-Ako se ne nađe razumijevanje, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabavljati lijekove ni ostalu potrebnu opremu – rekao je Zlatko Guzin, ravnatelj RMC-a “Dr. Safet Mujić”.

Bolnice u Federaciji BiH grcaju u dugovima jer zavodi za zdravstvo ne uplaćuju dovoljno novca za njihovo funkcioniranje. Samo SKB Mostar duguje dobavljačima, za komunalne usluge i razne obveze više od 107 milijuna maraka (oko 54 milijuna eura). U Federaciji BiH pokrenuta inicijativa da se donese zakon kojim bi ovaj entitet preuzeo saniranje dugova bolnica.

 

M.J. bpz.ba