MOSTARSKI SAJAM: 50 dana prije održavanja već popunjeni svi kapaciteti

0
592

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, održat će se od 12. do 16. travnja.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zemlja partner je Republika Turska, nama prijateljska država koja doživljava veliku gospodarsku ekspanziju. Turski gospodarstvenici već godinama su nazočni na mostarskoj gospodarskoj izložbi, a ovo je prvi put da se pojavljuju kao službeni partneri. Štand s turskim izlagačima prostirat će se na više od 500 četvornih metara. Uz Tursku, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja – Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, kao i predstavnici tvrtki i službenih izaslanstava iz Kine, Italije, Mađarske i Njemačke.

Na svečanost otvaranja sajma u utorak, 12. travnja, očekuje se dolazak visokih izaslanstava iz zemlje partnera i cijele regije.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što su sajamski kapaciteti 50 dana prije otvaranja sajma u cijelosti popunjeni i što je Mostarski sajam, unatoč teškoj gospodarskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji, nastavio svoj kontinuitet održavanja.

“Zahvaljujemo se svim izlagačima što su ponovno naš sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale. Nadam se da su krizne godine iza nas i da će ovogodišnji sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava”, istaknula je Bošnjak.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije – Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija. Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganja u BiH, izvoza i uvoza…

U sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima. Ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam održat će se 21. ožujka u prostorima sajma. Najboljim vinarima bit će uručene nagrade i priznanja za vrijeme sajma.

Ne sumnjamo da će i ovogodišnji Mostarski sajam biti prvorazredni gospodarski, ali i društveni događaj u BiH. Ovom manifestacijom Mostar i Hercegovina pokazuju kako čovjek ovoga podneblja želi svoj uspjeh podijeliti s drugim ljudima, ali i naučiti od drugih i drukčijih. bpz.ba