Nakon 45 godina napokon riješen misterij smrti Brucea Leeja?

0
616

Što se dogodilo te 1973. godine na dan kad je legenda borilačkih vještina i holivudska zvijezda Bruce Lee preminuo s 32 godine? Matthew Polly misli da zna nešto o tome, piše Index.hr.

Gotovo 45 godina nakon iznenadne i misteriozne smrti, američki novinar izdao je biografiju koju je nazvao Bruce Lee: A Life, za koju je intervjuirao više od 100 ljudi povezanih s Leejem, uključujući prijatelje, obitelj, kolege, kao i njegovu udovicu Lindu Lee Cadwell i kćer Shannon Lee.

I dok je službeni uzrok smrti moždani edem potencijalno uzrokovan osjetljivošću na meprobamat iz lijeka, Polly sumnja kako je zvijezdu mogao ubiti toplinski udar.

“Ključ u razumijevanju Leejeve smrti leži u činjenici da se srušio 10 tjedana prije nego što je umro zbog istog razloga”, objasnio je Polly za Fox News svoju teoriju.

“10. svibnja 1973. godine ušetao je u sobu za snimanje na jedan od najtoplijih dana u mjesecu. Ugasili su klimu kako ne bi uništili zvuk. Odmah se pregrijao i zavrtjelo mu se u glavi. Zatim je napustio sobu i srušio se na pod. Ustao je i vratio se u sobu pa se srušio ponovno i počeo se nasilno grčiti. Prebacili su ga u bolnicu, a doktori su sumnjali da mu je otekao mozak. I prvi kolaps tako izgleda kao slučaj toplinskog udara”, piše.

I Cadwell je sama rekla za Los Angeles Times 1998. godine da je Leejeva smrt uzrokovana otjecanjem mozga zbog preosjetljivosti na sastojak koji se nalazi u Equagesicu. No Polly inzistira na tome da su Leejevi posljednji trenuci tijekom toplinskog vala u Hong Kongu slični simptomima koje je iskusio prije.

“U to vrijeme svašta se pričalo – da su ga otrovali, da su ga ščepali ninje ili da ga je netko ubio”, govori Polly. “No nema dokaza da je netko nešto zataškao. Moj zaključak je toplinski udar. To i nije toliko neuobičajen ubojica mladih sportaša”, dodao je.

Polly tvrdi i kako je Lee nekoliko mjeseci prije prvog incidenta kirurški odstranio znojne žlijezde ispod pazuha. “Mislio je da loše izgledaju na ekranu, a njegov posao bio je dobro izgledati. No zbog toga je teže podnosio toplinu”, kaže.

No nisu samo okolnosti oko Leejeve smrti gradile misterij tijekom godina. Lee je umro u stanu glumice Betty Ting Pei, posljednje osobe koja ga je vidjela živog. Ona mu je navodno ponudila Equagesic nakon što se žalio na glavobolju.

Polly, koji je razgovarao sa 71-godišnjom Pei, tvrdi ne samo da je ona bila njegova ljubavnica već i da mu je to bila najznačajnija veza u životu.

“To se događalo jako dugo i počeo je biti sve manje diskretan. Izlazio je na spojeve s njom u grad gdje su ih svi mogli vidjeti. Mislim da joj je čitav život obilježen Bruceovom smrću. To je rana od koje se nikad neće oporaviti. Bio sam zatečen intenzivnošću njezinih osjećaja za Brucea.”

“Praktički je rekla da je on bio ljubav njezinog života. Bilo je zanimljivo razgovarati sa ženom koja je još zaljubljena u nekoga tko je umro tako davno. Njezini osjećaji još su uvijek jednako intenzivni”, piše.

Cadwell se još uvijek nije oglasila oko Pollyjeve knjige. Spomenuo je i njezine memoare u kojima 73-godišnjakinja prvi put opisuje sumnje da ju je Lee varao kad je pronađen mrtav u Bettynom krevetu.

No ta afera nije jedina koju je Lee imao. Poli tvrdi i da je imao vezu sa Sharon Farrel, koja je s njim glumila u filmu Marlowe 1969. godine, što je navodno rezultiralo rivalstvom sa Steveom McQueenom.

“Kako kaže Sharon, koju sam intervjuirao, spetljali su se i imali poprilično strastvenu romansu”, kaže Polly. “No Bruce je bio jako posvećen svojoj ženi i nije ju želio napustiti. Pa je ona završila vezu. U svom sljedećem filmu The Reivers glumila je uz bok Stevea McQueena i odmah se spetljala s njim.”

No u još je jednoj vezi Lee uživao – s čim ga je upoznao upravo Steve McQueen. “Droga u kojoj je uživao bila je marihuana. I zapravo ga je Steve McQueen navukao na travu. Bruce je zbilja guštao”, kaže Polly.

“Razgovarao sam s nekim njegovim prijateljima i rekli su kako je bio pun energije. No nakon nekoliko magičnih kolačića, odmah bi se smirio. Pa mislim da je na neki način to bila samomedikacija. To ga je balansiralo.”

Polly se nada da će njegova knjiga čitateljima dati svjež uvid u čovjeka iza mita./