Plenković i Čović razgovarali o aktualnoj situaciji u BiH

0
375

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u utorak zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Plenković i Čović su “razgovarali o aktualnoj situaciji u BiH s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv covida-19, proces cijepljenja te nastavak gospodarske suradnje Hrvatske i BiH”, piše u priopćenju ureda premijera.

Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa.

Kazao je da je konzistentna politika hrvatske vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

Poručio je također da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. O tome je, kako je kazao, na nedavno održanom Dubrovnik forumu razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Matthewom Palmerom.

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu.

Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Šef hrvatske vlade je ponovio da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine te je izrazio i podršku približavanju BiH prema članstvu u NATO-u.

“Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje”, rekao je Plenković.

U kontekstu suzbijanja covida-19, Čović je zahvalio premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 tisuća doza cjepiva.

Premijer je podsjetio da će se, slijedom odluke vlade, u Hrvatskoj moći besplatno cijepiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH. (Hina)