Plenković opet pozvao na izbornu reformu u BiH, želi pravedan ishod za sva tri naroda

0
546

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je, komentirajući neuspješne razgovore o izbornoj reformi u BiH, ponovo pozvao na pronalaženje rješenja kako bi se izbori zakazani za listopad održali te istaknuo da Hrvatska želi pravedan ishod za sva tri naroda.

“Želimo pravedan ishod prema sva tri naroda. Apeliram na sve da se pronađe rješenje da se održe izbori”, rekao je Plenković nakon sjednice najviših stranačkih tijela.

Izrazio je uvjerenje da će se tamo, unatoč tome što ovog vikenda nije dogovoreno ništa oko izbornog zakona, osigurati stabilnost.

“Apeliram da se malo smanje medijski nastupi oko tog pitanja, te da se pokuša naći rješenje. Nama je u interesu stabilnost jugoistočne Europe, a posebno stabilnost BiH”, istaknuo je Plenković.

Dodao je i da će se na njegovu inicijativu u četvrtak na Europskom vijeću održati rasprava o BiH.

Također je podsjetio da su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica EU-a danas usvojili Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

“Strateški kompas je dokument na kojem se radilo dvije godine. Bit će usvojen od šefova vlada EU-a u četvrtak. Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li razgovarao s Milanovićem o tome kazao je da nije.

“Ne, nisam s njim razgovarao, ovo je bila inicijativa Vlade, mene, ministra, pretpostavljam da mu njegovi savjetnici daju brifing. Čekamo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost”, kazao je predsjednik vlade novinarima.

Po njegovom mišljenju, treba se očuvati stabilnost jugoistoka Europa u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

“Nikako ne bi bilo dobro da dođe do destabilizacije u nekoj od nama susjednih zemalja. To je jasno svakome i mi ćemo sve što radimo raditi kako bi tema sigurnosti i stabilnosti bila broj jedan. Prostor jugoistoka Europa trebamo sada jakim i velikim angažmanom Europske unije i naših partnera držati stabilnim”, istaknuo je Plenković.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je pak on uzvratio da čelnik HDZ-a često “provocira Bošnjake”.

Predsjednik Zoran Milanović je ranije danas izjavio kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

Taj stav je sredinom veljače u Bruxellesu obznanio i premijer Plenković, kazavši da je nužno postići dogovor o promjeni izbornog zakona u BiH i izbjeći situaciju da se izbori održe prema sadašnjem sistemu jer bi to vodilo do ponavljanja izbornog inženjeringa.

“Ne treba ići u izbore prema starom zakonu. Stav Hrvatske je vrlo jasan, bolje je dati vremena za reforme, pa i odgoditi izbore, nego ići po starom. Reforme trebaju biti takve da se poštuju prava sva tri konstitutivna naroda, rekao je tada Plenković kolegama iz EU-a, objašnjavajući apsurdnu situaciju u kojoj su se našli Hrvati u BiH i Hrvatska kao zemlja koja ima posebne odnose.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u listopadu ove godine, no hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH smatraju kako za to nema zakonskoga temelja budući da je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornoga zakona te zemlje. Istodobno predstavnici međunarodne administracije angažirane u BiH pozivaju na održavanje izbornoga procesa. (Hina)

Dragan Čović: Linija ispod koje nema razgovora je legitimno predstavljanje naroda

Strategija SDA od početka je bila održati status quo, odnosno zaustavljanje dogovora, poručio je, između ostaloga, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović govoreći u intervjuu za Večernji list o detaljima pregovora oko izmjena Izbornog zakona. Nažalost, još jedna neuspješna runda je iza nas. Kako se odvijao proces razgovora te što je, zapravo, ključni razlog … Nastavi čitatiDragan Čović: Linija ispod koje nema razgovora je legitimno predstavljanje naroda