Plenković: Ulaskom u Schengen najviše koristi imat će građani i gospodarstvo

0
69

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na Twitteru izrazio zadovoljstvo odlukom Vijeća EU-a za unutarnje poslove i pravosuđe o primanju Hrvatske u šengensku zonu, jednom od strateških ciljeva vlade od kojeg će “najveću korist imati građani i gospodarstvo”

 

“Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica schengena”, napisao je Plenković, naglasivši da će od toga najveću korist imati korist imati građani i gospodarstvo.

Hrvatska je na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

 

Schengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU-a, tu su još Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Od 1. siječnja pridružit će im se i Hrvatska. Ulaskom Hrvatske u šengengensku zonu taj se prostor širi prvi put nakon više od deset godina.

Hrvatska tako postaje 27. članica schengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

R.I. /Foto: Twitter