Početak agresije: Tko su “Orepićevi nesretnici” koji su prije 25 godina napali Pakrac

0
269
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

POD pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Pakracu je u utorak misom zadušnicom za poginule branitelje, polaganjem vijenaca i Mimohodom istine obilježena 25. godišnjica napada na Pakrac.

marko-jurič-foto11[1]
Piše: Marko Jurč

Na današnji dan prije 25 godina srpski teroristi predvođeni SDS-om iVeljkom Džakulom poskidali su hrvatske zastave i postavili srpske. Na zgradi općine osvanula je četnička zastava, grad je bio pun srpskih rezervista, hrvatski policajci su bili razoružani.

Hrvatska reakcija je uslijedila idućeg dana, 2. ožujka. Postrojba specijalne policije rano ujutro došla je u Pakrac. Markač i njegovi specijalci preuzeli su Policijsku postaju, dio srpskih terorista je zarobljen, a dio je pobjegao je u okolna brda.

Zanimljiv je bio govor ministra policije Vlage Orepića na obiježavaju početka agresije na Hrvatsku

“Trebamo upamtiti da je 25 godina prošlo od prvog oružanog sukoba u Hrvatskoj, od prvog suprotstavljanja i sukoba naše policije s nekakvim nesretnicima. Ja ću se tako izraziti”, poručio je ministar Vlaho Orepić u Pakracu.

Bio sam tada u Pakracu i nisam vidio nikakve ‘nesretnike’, a ni ministra Orepića. Je li to nastavak post Tuđmanovske ‘antifašističke’ prakse prema kojoj su Hrvatsku napali agresori, napadači, neprijatelji, a sada najnovije prema ministru Orepiću ‘nesretnici’?

Sjećam se da su se tada ti ‘nesretnici’ nazivali pobunjenim Srbima, četnicima, JNA.  Sjećam se da su ti ‘nesretnici’ u večernjim satima otvorili vatru iz zasjede na tek pridošle mlade policajce dok su se iskrcavali iz autobusa.

Sjećam se da su ti ‘nesretnici’ dovukli tenkove u Pakrac.  Sjećam se da su ti ‘nesretnici’ bili neusporedivo bolje naoružani od, tih stotinjak, pripadnika tzv. jakih snaga MUP-a koji su imali stare kineske kalašnjikove s dva okvira municije.

Sjećam se da smo cijelu noć prespavali u zgradi ondašnjeg Auto-moto kluba Pakrac jer su ti ‘nesretnici’ držali pod opsadom okolni prostor grada sve do jutra.

Sjećam se i prvog ranjenog, ime mu i danas pamtim, kojega smo kolega i ja previjali u zgradi Auto kluba. Krv mu je liptala niz obraze jer ga je s obje strane zaštrajfalo po sljepoočnici. 

Sjećam se dobro svega toga, ali ne i Orepićevih ‘nesretnika’.

Foto:Pakrački list bpz.ba