Pogledajte tko stoji iza firme TLG koja želi graditi vjetropark na Galici

0
253

Područje planine Vlašić 2007. godine proglašeno je parkom prirode od strane općinskog vijeća Travnik (Službene novine Općine Travnik, broj 8, str. 16./ 30.10.2007.). Sada isti taj park prirode pojedinci protuzakonito žele pretvoriti u industrijsku zonu gradnjom vjetroelektrana i mini hidro centrala. Izgradnjom vjetroparka nije ugrožen samo vizualni identitet planine, ugrožena je kompletna flora i fauna te djelatnosti kao što je stočarstvo.

Ugroženi su svi izvori pitke vode, uključujući i jedan od travničkih bisera, Plava voda. Obzirom da je dogovoreno da se Plavom vodom napaja i kanton Zenica, pri čemu su i stanovnici ovog kantona neizravno ugroženi. Svakodnevno slušamo o političkim prepucavanjima i pokušajima enormnog obogaćivanja pojedinaca, tako i u ovom slučaju dolazi do skrivanja javnih rasprava na temu vjetroparkova, a sve s ciljem da se na sumnjiv način izgrade vjetroparkovi i uništi park prirode Vlašić.

Obzirom da se već dugo vremena u tajnosti i daleko od očiju javnosti odigrava proces planiranja, mjerenja, obilježavanja lokaliteta kao i izgradnja pristupnih puteva, krajnje je vrijeme da javnost počne djelovati i iznese svoj stav o nezadovoljstvu planiranim gradnjama vjetroparkova, kao i hidrocentrala na području planine Vlašić.

Općinsko vijeće Travnik raspravlja o Prostornom planu

Za utorak 05.10.2021.godine sazvana je sjednica Općinskog vijeća Travnii, a prva točka dnevnog reda je Mišljenje Općinskog vijeća Travnik o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana KSB 2005-2025.

Područje planine Vlašić 2007. godine proglašeno je parkom prirode od strane općinskog vijeća Travnik (Službene novine Općine Travnik, broj 8, str. 16./ 30.10.2007.).

Sada isti taj park prirode pojedinci protuzakonito žele pretvoriti u industrijsku zonu gradnjom vjetroelektrana i mini hidro centrala. Izgradnjom vjetroparka nije ugrožen samo vizualni identitet planine, ugrožena je kompletna flora i fauna te djelatnosti kao što je stočarstvo. Ugroženi su svi izvori pitke vode, uključujući i jedan od travničkih bisera, Plava voda. Obzirom da je dogovoreno da se Plavom vodom napaja i kanton Zenica, pri čemu su i stanovnici ovog kantona neizravno ugroženi.

Naša redakcija poslala je upit načelniku Travnika, ali i Ministarstvu Prostornog uređenja SBK, ali na žalost nismo dobili odgovor oko ove teme.

Tko su investitori iz firme TLG

Pitate se tko stoji iza firme TLG, koja je investitor vjetroparka Galica i Vlašić u iznosu od 140 milijuna eura. Firma TLG osnovana je 17.02.2012. godine,  na osnovu rješenja broj 051-0-Reg-12-000145 kod općinskog suda Travnik. Osnovna djelatnost je Proizvodnja električne energije. Direktor firme je Zoran Vujinović iz Donjih Korićana.

U sudski registar kao osnivači firme upisani su Zoran Vujinović, EIB Internationale Banja Luka, Selmo Cikotić – aktualni ministar sigurnosti BIH , protjerivać Hrvata iz Bugojna, te Bičakčić doo Sarajevo.

Firma TLG je 19.10.2012. godine u skladu sa članom 13.Zakona o koncesijama SBK/KSB potpisala ugovor sa Kantonom Središnja Bosna, točnije sa ministarstvom privrede, kojeg je tada zastupao ministar Sedžad Milanović. U ugovoru jasno stoji da od dana potpisivanja ugovora u roku od četiri godine koncesionar mora pustiti u rad vjetroelektranu, stoji u članku 9.ugovora u koncesijama.

U članku 12.ugovora između TLG-a i Ministarstva privrede SBK stoji da  ukoliko koncesionar ne izgradi i pusti u rad vjetroelektranu, ugovor se poništava i koncesionar gubi sva prava.

Dvije godine nakon potpisa ugovora, vršenja svih mjerenja i analiza, koncesionar je bio dužan priložiti bankovnu garanciju u iznosu od po 50 000 KM, što bi u proračun značilo 100 000 KM bankovne garancije da će radovi biti završeni.

Kako neslužbeno doznaje portal Centralna.ba ovi novci još nikada nisu uplaćeni na račun, čime je proračun oštećen za 100 000 KM.

 

 

Federalno ministarstvo odbilo zahtjev firmi TLG 

Poduzeće TLG  2017.godine podnosi zahtjev Federalnom ministarstvu Prostornog uređenja za izdavanjem urbanističke suglasnosti za izgradnju Vjetroparka na Galici.

Dana 26.12.2017. godine Federalno ministarstvo Prostornog uređenja donosi odluku u kojoj se odbija zahtjev firme TLG za izdavanjem urbanističke suglasnosti za gradnju vjetroparka na Galici ukupno instaliranog kapaciteta 46 MW. U stručnom mišljenju ministarstva, Galica se nalazi unutar granica koje je Prostornim planom SBK definirano kao Prirodno i kulturno naslijeđe “Zaštičeni krajolik Vlašić” u površni od 22750 ha. Za ovo područje navode se mjere prema kojima Vlašić treba razviti kao samoodrživo turističko, rekreativno područje i centar proizvodnje zdrave hrane.

 

TLG predao zahtjev da se vjetropark Galica proglasi javnim interesom 

Firma TLG predala je 13.11.2018. zahtjev da se izgradnja vjetroparka na Galici proglasi od javnog interesa, te su se pozvali na članak 5. ugovora u kojem stoji da će Koncesor (Vlada SBK) koncesionaru (TLG) pomoći u rješavanju imovinsko pravnih odnosa kod nadležnih organa.

Portal Centralna pita se kako je moguće osuzeti kompletnu privatnu zemlju, u vlasništvu travničkih Hrvata za izgardnju vjetroparka koji je komercijalne prirode. Je li ovo još jedan udar na Hrvate Travnika da prodaju ili da im se oduzme njihova zemlja i da napuste svoje ognjište, kao što je to urađeno u proteklom ratu kada je ne mali broj Hrvata protjeran i nikada se nije vratio.

Također, spomenuti portal pita hravtske političare u SBK hoćete li dopustiti da čovjek koji je sudjelovao u progonu Bugojanskih Hrvata, sad radi pritisak na proglašenju javnog interesa Hrvatske zemlje za privatne đepove.

Građani pokrenuli online peticiju 

STOP izgradnji vjetroparkova na području parka prirode Vlašić, naziv je online peticije koju je pokrenula Eko udruga Galica.

U tekstu se moli da potpisom ove peticije podržite napore očuvanja parka prirode Vlašić od uništenja, kao i lokalno stanovništvo od štetnih utjecaja koje bi za nas imala planirana izgradnja vjetroparkova.

Unaprijed hvala, poručuju iz Eko udruge Galica.

Gradimo ljepšu i bolju Bosni i Hercegovinu 

“Dosta je bilo ponižavanja hrvatskog naroda od strane bošnjačkih političkih predstavnika predvođenih SDA-om, dosta je bilo izrugivanja hrvatskim žrtvama iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i njegovoj katoličkoj vjeri, i ovdje to mora biti zaustavljeno.

Bosna i Hercegovina se može graditi samo na uzajamnom poštovanju svih naroda i građana, a nikako na ponižavanju,oduzimanju zemlje, demonstraciji političke moći, netoleranciji i vrijeđanju zdravog razuma drugog i drugačijeg, i oni koji to čine snosit će odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine”, poručuje se u tekstu portala Centralna.

I.Džambas/Centralna.ba