Predsjedništvo HNS-a BiH: Žurna uspostava vlasti na svim razinama je ključni prioritet

0
394

Danas je u Mostaru održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH. Predsjedništvo HNS-a BiH razgovaralo je o aktualnim političkim procesima implementacije izbornih rezultata, kao i uspostave vlasti nakon listopadskih Općih izbora. Na sjednici je konstatirano da je HNS BiH apsolutni pobjednik i legitimni predstavnik hrvatskog naroda u svim sredinama gdje žive Hrvati.

Zajedništvo hrvatskih stranaka okupljenih u HNS BiH omogućilo je legitimnu zastupljenost u ključnim tijelima. Na sjednici je zaključeno kako nastavak razgovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH mora omogućiti legitimnu predstavljenost konstitutivnih naroda i u Predsjedništvu BiH koje je i ovaj put grubo uzurpirano nametanjem nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva.

Hrvatski narodni sabor BiH poziva na žurnu uspostavu vlasti na principima sadržanim u dokumentu “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.-2026. godine“.

Ovakav dokument jamči programsku osnovu funkcioniranja gdje će stabilnost i funkcionalnost institucija biti najveća snaga nastavka reformskih procesa navedenih u dokumentu.

Predsjedništvo HNS-a BiH pozdravlja najave o mogućem stjecanju kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine ovaj tjedan. HNS BiH će se i dalje beskompromisno zalagati za europsku budućnost Bosne i Hercegovine, uključujući provođenje ključnih reformi za jačanje Bosne i Hercegovine i njezine europske perspektive.

Na sjednici se razgovaralo i o održavanju redovitog Sabora HNS-a BiH, koji će okupiti predstavnike i izaslanike svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Zasjedanje Sabora krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini predviđen je za održavanje 4. veljače.

(hnsbih.ba)