Predstavljen novi roman POSLJEDNJI, Anite Martinac

0
166

Gotovo tri stotine posjetitelja na predstavljanju novog romana POSLJEDNJI, spisateljice Anite Martinac, imalo je prigodu uživati u istinski velikom književnom događaju u ispunjenoj dvorani hotela Brotnjo u Čitluku.

Ovo je prvo predstavljanje romana „Posljednji“, a roman je izašao u izdanju Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Animator večeri i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić rekao je kako su već neki književni kritičari najavili da bi novi roman Anite Martinac mogao polučiti i veći uspjeh nego li njen prošlogodišnji roman „Medaljon“, a koji je osvojio srca čitatelja u vrlo kratkom roku.

Iznenađenje večeri bio je glavni junak ovog povijesnog romana koji je sijedio u prvom redu publike, te nakon nadahnutog autoričinog čitanja ulomka iz romana o strahotama koje je preživio, obratio se riječima kako je svojim neprijateljima oprostio, ali da nikada ne može zaboraviti. No i sama njegova nazočnost dovoljna je bila da izazove oduševljenje publike.

Vrlo emotivnoj večeri doprinijeli su i predstavljači romana, a to su književnik i novinar, franjevac Miljenko Stojić te povjesničar, književnik i umirovljeni pukovnik Marijan Mandić.

Predstavljači su čestitali autorici koja je znalački podarila još jedan odličan uradak na temu Drugog svjetskog rata i poraća, te djelo koje se isplati čitati i preporučiti drugima.

Uz sve pohvale i čestitke koje su upućeni autorici vrhunac večeri svakako je bilo i samo njeno obraćanje kojim se zahvalila svima koji prate njen rad i čitaju njena djela. Osvrnula se na Rezoluciju Europskog parlamenta iz 2009. o europskoj savijesti i totalitarizmu. Rezolucija naglašava važnost zadržavanja uspomena iz prošlosti živim, te da nema pomire bez istine i sjećanja.

Zahvalila se svima koji su na bilo koji način doprinijeli u njenom istraživačkom radu obrađujući građu, svjedoke i arhive iz vremena o kojem piše.

Uz odličnu organizaciju Dana berbe grožđa u Čitluku u čijem programu je i predstavljanje romana „Posljednji“, druženje se nastavilo uz bogatu trpezu i pjesmu do kasno u noć, kako to obično i čine Brotnjaci.

 

M.Jurković