PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Kluba utemeljitelja HDZ-a BIH

0
527

Izaslanstvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH predvođeno potpredsjednikom Željkom Ragužem susrelo se sa predstavnicima ŽO KU HDZ-a BiH Središnja Bosna  i sudjelovalo na 23. obljetnici oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca.

Podsjećamo, Jajce je oslobođeno 13. rujna 1995. godine u  združenoj vojno-redarstvenoj operaciji Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH pod nazivom Maestral  koja se sastojala od dvije povezane ofenzive kojima je oslobođen i zauzeti veći prostor Zapadne Bosne od srpskih snaga. Napredovanje hrvatskih snaga prema Banja Luci zaustavljeno je političkom odlukom uz presudno posredovanje diplomacije SAD koja je smatrala da bi nastavak vojnih operacija ugrozio mirovne napore koji su poslije doveli do Daytonskog sporazuma.Slikovni rezultat za klub utemeljitelja hdz

Upravo su u hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu prije 75. godina u vrijeme jednog od tada najjačih totalitarnih režima predstavnici hrvatskog, srpskog i muslimanskog naroda su na 2. zasjedanju AVNOJA u glavnom dokumentu ZAVNOBiH-a potvrdili da njihova zemlja ne bude ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska. Narodi su se tada dogovorili i jasno izrazili konstitutivnu volju da nitko nikoga ne ometa u svojim pravima.

U situaciji koju imamo danas gdje je nametnutim izmjenama Daytona dokinuta konstitutivnost hrvatskog naroda kroz mogućnost institucionalnog preglasavanja i nametanja političke volje jednog naroda drugome jasno je otvorena mogućnost da i na predstojećim Općim izborima o Hrvatima odlučuju drugi.

Težnja političkog vodstva HDZ-a BiH da promijeni takvu prasku prijedlozima rješenja utemeljenih na Odluci Ustavnog suda BiH o općem načelu demokracije po kojemu se demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa u ovom slučaju hrvatskog naroda nisu naišli na volju i razumijevanje bošnjački političkih predstavnika da Hrvati trebaju sami odlučivati o sebi.

Naprotiv, djelovanje takve protuustavna politike moglo se vidjeti i u Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta  F BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru od strane pet bošnjačkih političkih subjekata kojim se na mala vrata ponovno pokušao potvrditi bošnjački vitalni nacionalni interes da Hrvati ne mogu izabrati svoje političke predstavnike.

Upravo današnja obljetnica u Jajcu, trebala bi nas podsjetiti na institucionalna prava Hrvata ustanovljena još i prije Herceg Bosne, i na zajedničku borbu za osiguranjem rješenja koja će jamčiti legitimnost izbora koja proistječe iz naroda i pripada narodu.

Klub utemeljitelja daje punu potporu kandidatkinjama i kandidatima na izbornim listama HDZ-a BiH i i njegovim koalicijama i dr. Draganu Čoviću, kandidatu HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH, koji rješenje postojeće situacija vidi ulaskom BiH u Europsku uniju, a čije stvarne namjere su potvrđene i inicijativom predaje Upitnika za članstvo u EU.

Klub utemeljitelja poziva sve Hrvatice i Hrvate u BiH i izvan Domovine na zajednički odgovor prokazanoj bošnjačkoj dominantnoj politici izlaskom na izbore i glasovanjem za vrijednosti i vizije institucionalne demokracije u kojoj neće biti ni srpske ni hrvatske ni bošnjačke, nego i srpske, i hrvatske i bošnjačke BiH.

 

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH BPZ.BA