Prof. dr:Božo Ljubić bit će nositelj liste HDZ-a za 11. izbornu jedinicu

0
562

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić bit će nositelj liste za 11. izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, saznaje “Večernji list”.

Ljubić će na tu poziciju biti kandidiran u okviru dogovora koji su postigli čelnici dviju sestrinskih stranaka, kao i najveći dio predstavnika stranaka okupljenih oko HNS-a. To je prvi put da se HDZ odlučio postaviti Hrvata koji živi, radi i politički je aktivan u BiH na prvo mjesto liste za 11. izbornu jedinicu koja se najčešće naziva lista za dijasporu.

Uz Ljubića, na ovoj će se listi naći i sadašnji saborski zastupnik Ivan Šuker koji je podrijetlom iz BiH, kao i predstavnici dijaspore te još nekoliko dužnosnika iz BiH. Prijašnjih godina HDZ-ova lista u 11. izbornoj jedinici bila je neprikosnovena i nitko joj nije uspio oduzeti mandat za Hrvatski sabor. Na predstojećim izborima jedina ozbiljnija konkurencija u ovoj izbornoj jedinici HDZ-u BiH mogla bi predstavljati lista stranke Milan Bandić 365 kojoj se nedavno priključio i Ljubo Jurčić, stoji na portalu Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Ova dvojica Gruđana, bivših članova SDP-a, mogla bi prikupiti dio glasova na području Hercegovine, no vrlo teško mogu poremetiti planove HDZ-a čije je biračko tijelo, od Australije, Njemačke i SAD-a, vrlo homogeno i disciplinirano.

Neke od političkih stranaka iz HNS-a BiH imaju partnerske odnose s drugim političkim opcijama iz Hrvatske, no većina će, izvjesno je, poduprijeti HDZ-ovu listu za dijasporu. Kako bilo, kvota koja se bira u Hrvatski sabor iz 11. izborne jedinice iznosi tri zastupnika i ne ovisi o izlaznosti birača. Izbori će se, kao i ranijih godina, održavati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. bpz.ba