SABOR DONIO ODLUKU O SAMORASPUŠTANJU!

0
264

Na jesen idemo na nove izbore!

Autor: bpz.ba

Za odluku o raspuštanju Sabora, koja stupa na snagu 15. srpnja bilo je 137 zastupnika, 1 suzdržani i 2 protiv.

Hrvatski sabor u 12 sati nastavlja sjednicu, na kojoj je donesena odluka o samoraspuštanju Sabora. Za raspuštanje Sabora glasovalo je 137 zastupnika, jedan suzdržan (HDZ-ov Željko Glasnović) i dva protiv (Milivoj Špika i Miodrag Demo).

Tijek događaja: 

13.01 Od 15. srpnja teći će ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

12.47  Za odluku o raspuštanju Sabora, koja stupa na snagu 15. srpnja bilo je 137 za,stupnika, 1 suzdržani i 2 protiv.

12.42 Reiner je ustvrdio da se nitko više nije javio za raspravu te se krenulo u utvrđivanje kvoruma.

12.34 Stipe Petrina je ustvrdio da u državi u kojoj je turizam najjača gospodarska grana, treba voditi računa o sezoni.

12.30 Miroslav Šimić (Most) je odgovorioŠpiki i ustvrdio da se mora misliti na sezonske radnike, ali i riješiti Zakon o financiranju političkih stranaka da bi se smanjili iznosi za političke stranke. “Srušili ste vladu u kojoj ste s nama sudjelovali, to je vaša odluka”, poručio je HDZ-u.

12.30 Stevo Culej (HDZ) je kazao da mu neće biti žao otići iz Sabora zbog onih koje je upoznao ondje i prigovorio što nije održana minuta šutnje za 12 redarstvenika.  “Sram vas bilo što niste dali minutu šutnje za naših 12 redarstvenika”, kazao je .

12:22 Milivoj Špika (BUZ) iznenađen je malim interesom za raspravu i pitao je zašto se odluka o raspuštanju ne donese 15. srpnja. “Mislite da je tada vruće? Ma nemoj, vruće je hrvatskim građanima koji nemaju posla”; istaknuo je Šipka.

12.20 Irena Petrijevčanin Vuksan (HRID) smatra da se urušava kredibilitet Sabora urušava. O njemu se piše da je Disneyland i znamo tko je kriv za to”, kazala je.

12.09  “Klub HDZ-a poštuje volju većine, poštuje hrvatske građane i već u petak sam rekao, ako netko dođe sa 76 potpisa, mi ćemo to poštovati”, rekao je Ivan ŠukeR.

12.07 Sjednica je počela s točkom prijedloga za raspuštanje Sabora. “Prije nego što počnemo s dnevnim redom, podsjetio bih vas da je Sabor i cijela Hrvatska današnji dan obilježava sjećanje na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, rekao je Reiner na početku sjednice i pozvao na minutu šutnje za Stjepana Radića.

12.03 Vesna Pusić ne vjeruje da bi netko od zastupnika koji su potpisali zahtjeve za raspuštanje Sabora danas mogao danas promijeniti mišljenje. “Ljudi neće javno pljunuti na svoje ime i svoj potpis”, smatra Pusić.

12:00 Zastupnici se skupljaju u Sabornici i uskoro se očekuje početak povijesne sjednice.


 

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna. Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red, te da Sabor prestaje raditi s 15. srpnja.

“Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi 15. srpnja “, izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a u petak.