Sinjski alkari atrakcija u Münchenu: Bavarci ih zovu i na Oktoberfest

0
41

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija neće biti ista zbog rata u Ukrajini, a ima i puno mogućnosti za suradnju u turizmu, poljoprivredi i drugom, poručila je u četvrtak bavarska ministrica Michaela Kaniber nakon razgovora s ministricom Nikolinom Brnjac u Bavarskom parlamentu.

Dvije ministrice sa suradnicima su razgovarale u sklopu velike promocije hrvatskog turizma ovog tjedna u Münchenu gdje je Hrvatska i zemlja-partner na sajmu fr.e.e, a istodobno su u Bavarskom parlamentu primljeni i sinjski Alkari.

 

 

 

 

Bavarska ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Bavarske Kaniber izjavila je novinarima poslije sastanka i da dobre odnose i povezanosti Bavarske i Hrvatske potvrđuje i oko 1,7 milijuna turista koji iz Bavarske godišnje dolaze u Hrvatsku, ali i brojni hrvatski građani koji sve više i turistički i poslovno posjećuju Bavarsku.

Vladimir Duvnjak, Michaela Kaniber i Nikolina Brnjac s Alkarem / Foto: Fenix

“Čestitam ministrici Brnjac na reformama u turizmu o kojima sam čula i očekujemo da se Hrvatska i dalje razvija, kao i kvaliteta u turizmu”, naglasila je Kaniber, koja predsjeda i stalnom Hrvatsko-bavarskom komisijom koja djeluje 52 godina u svim područjima, pa i u turizmu i najdugotrajniji je oblik suradnje između Hrvatske i Bavarske, kao druge po broju stanovnika (njih 13 milijuna) među svih 16 njemačkih saveznih država.

Ministrica Brnjac je nakon sastanka izjavila da su razgovarale o predstojećem reformskom zakonu o turizmu, koji će uz NPOO mogućnosti uz ostalo definirati i razvoj turizma i na kontinentu i obali, kao i o i zelenoj i digitalnoj tranziciji, upravljanju turizmom, ljudskim potencijalima i suradnji u posebnim oblicima turizma.

 

 

Uz Brnjac sastanku su prisustvovali i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, koji je kazao da su su se dotakli i teme još boljeg pozicioniranja hrvatskog turizma u Bavarskoj, kao i voditeljica ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić i generalni konzul RH u Muenchenu Vladimir Duvnjak.

Više od sto sinjskih alkara i alkarskih momaka na čelu s tajnikom Alkarskog viteškog društva Sinj Ivanom Nasićem istodobno je u četvrtak u parlamentu primio počasni konzul RH u Passau Konrad Kobler, koji im je pričao o svemu s čime se u Bavarskoj nose, pa i o problemima malih bolnica koje žele zatvoriti te oko 30 tisuća ukrajinske djece koja su u Bavarskoj i uče njemački, za što im, kao i u cijelom sustavu obrazovanja nedostaje nastavnika.

 

 

Obratila im se i ministrica Kaniber riječima “dragi moji Sinjani, cila cvatem, srce mi kuca što ste došli na sajma fr.e.e da predstavite najljepšu zemlju na svijetu”, poručujući i da će “svatko tko poštuje svoje korijene biti jači u svijetu”.

Generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak i tajnik alkarskog društva Nasić otkrili su pak da je iz Münchena stigla i inicijativa da Alkari sudjeluju ove godine i u povorci na Octoberfestu, o čemu će još razgovarati, a to bi bio drugi takav njihov nastup nakon 1996. kada su u tome sudjelovali.

Bogati program Hrvatske i veliko zanimanje posjetitelja na sajmu fr.e.e

Inače, drugog dana međunarodnog turističkog sajma fr.e.e, koji traje do 26. ožujka, na hrvatskom odnosno štandu HTZ-a sve je veća gužva, a posjetitelji oduševljeno prihvaćaju bogati program ispunjen glazbomi i nastupima domaćih folkloraša iz Splitsko-dalmatinske županije, Licitarka-maskote Turističke zajednice grada Zagreba te prezentacijama autohtonog konavoskog veza i degustacija paškog sira, fritula, vina i drugog.

I na štandovima 27 izlagača iz Hrvatske su gužve, a svi oni na sajmu i dogovaraju i poslove s partnerima iz Bavarske i šire, pa tako i s predstavnicima najvećih njemačkih touroperatora i specijalista za Hrvatsku poput FTI-ja i ID Riva Toursa, koji kao i ostali imaju odlične najave za sezonu u Hrvatskoj, pri čemu svi ističu šengen kao najveći dobitak za putovanja, ali i da cijene moraju pratiti kvalitetu.

Pripaziti na cijene i ‘čepove’ na naplatnim kućicama na autocestama

“Bavarci i ostali turisti z Njemačke jako su osjetljivi na omjer vrijednosti za novac jer ne žele plaćati neke stvari skuplje nego kod sebe. Na to treba paziti, jer kod njih je također inflacija, ali ne i ekonomska kriza, pa i poskupljenja su u nekim normalnim okvirima, a ne tako velika kao u Hrvatskoj. Treba paziti i dobro se pripremiti i za dolaske turista, jer sa šengenom nema granica, ali ne znači da neće biti ograničenja, kojih će biti ako se nešto ne poduzme primjerice na naplatnim postajama na autocestama”, upozorio je vlasnik ID Riva Toursa Selimir Ognjenović.

I on je kao i drugi touroperatori u Muenchenu šengen označio najboljom vijesti za putovanja i turizam ove godine, ali i za sigurnost, dok uvođenje eura, kako kaže, ima svojih prednosti, međutim Nijemci to vežu i s poskupljenjima koja su i sami prošli.

“Hrvatski turizam dobro stoji u cijeloj Njemačkoj, ali treba pripaziti na cijene i da su odraz kvalitete i tada je i moguć dalji rast prometa, a hoće li ove godine u Hrvatskoj biti više od lanjskih 3,5 milijuna njemačkih turista sada je teško još reći, ali moguće je ako osiguramo da mogu dolaziti za vikende i u pred i posezoni”, poručio je Ognjenović.

Kazao je i da se vraćaju autobuseri s grupama, da je dobra potražnja za hrvatskim kampovima, vilama i krstarenjima drvenim jedrenjacima po Jadranu, dok je za najveće konkurente Španjolsku, Italiju i Grčku kazao da također dobro stoje te da je Grčka lani imala najviše njemačkih turista.

Za Tursku pak potražnja je u 14 dana nakon razornih potresa iz Njemačke gotovo stala, ali se sada polako vraća buking i Nijemci i tamo žele putovati kao i prije.

Fenix-magazin/MD/Hina Tomislaw siti