Široki Brijeg: Kruškovac – tajno boravište čerigajskog kapelana iz 19. stoljeća

0
111
Tradicionalno se svake treće nedjelje u srpnju na lokalitetu Kruškovac povrh širokobriješkog sela Ljubotići, koje pripada župi Kočerin, održava misno slavlje.

Kruškovac je u relativnoj blizini Crnih Lokava, ali i Britvice, Izbična i Dobrkovića koji su smješteni na drugoj strani Ugrovače.

Već više od četvrt stoljeća na starom grobištu na kojemu je 1997. godine Miljenko Mićo Brekalo podignuo zavjetnu kapelicu okupljaju se vjernici. Misno slavlje, 26. po redu, predvodio je mladomisnik fra Franjo Markić (10. srpnja slavio mladu misu u Kočerinu), uz sudjelovanje bogoslova fra Ante Vukoje. Fra Vojo Mikulić, Ivan Dugandžić i fra Velimir Mandić odavno su naglašavali da je grobište Kruškovac s povijesnog aspekta vrlo zanimljivo i da zaslužuje daljnja povijesna istraživanja, piše Večernji list.

To se grobište spominje kao tajno boravište čerigajskoga kapelana oko 1830. godine i franjevaca iz Kreševa i Živogošća. Franjevci bi u osmanlijska vremena tu u velikoj tajnosti održavali katoličke vjerske obrede i skrbili se o vjerničkom puku Ljubotića i susjednih sela, kao što su Dobrkovići, Izbično, Britvica, Crne Lokve, ali i drugih širokobrijeških sela.

Jedno od najznačajnijih svjedočenja vezanih za grobište Kruškovac je ono vezano za fra Vencela Kosira i Ivana Soldu. Naime, Širokobriježanin Ivan Soldo pričao je fra Vencelu da je na grobištu Kruškovac kršten njegov djed Ivan iz Britvice. Za daljnja istraživanja potrebna su takva svjedočenja, ali i zapisi u arhivima u franjevačkim samostanima u Kreševu, Živogošću i drugima.

Dosta toga vezanoga za Kruškovac govori i narodna predaja. Tako se u širokobriješkom kraju pričalo kako su fratri konje znali potkovati “naopačke” i tako progonitelje navodili u suprotan smjer. Posebno je značajna priča i o fratru mučeniku koji je ukopan na Kruškovcu.

Jedan fratar, naime, boravio je u Dobrkovićima pa se od progona osmanlija sklonio na Kruškovac. No, ipak su ga i tu pronašli i ubili. Vjernici su pohodili i častili njegov grob, a zvali su ga – Biskupov grob, piše Večernji list.

Takvi primjeri narodne predaje vrlo su važan putokaz za povijesna istraživanja. Grobište Kruškovac jedno je u nizu lokaliteta koji su važni u povijesti Hercegovine u vrijeme osmanlijske vlasti. Misna slavlja na Kruškovcu čuvaju to sveto mjesto u Hercegovini od zaborava.

(www.jabuka.tv)

mmportal.net