Široki Brijeg: Mikulić i Cetinić na obilježavanju 40. obljetnice Glazbene škole

0
628

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma ”Da Capo” i svečanim koncertom održanim u Koncertnoj dvorani Zavoda svete Obitelji, Glazbena škola Široki Brijeg obilježila je 40 godina svoga rada.

Sadašnji i bivši učenici Glazbene škole izvodili su djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, a gosti koncerta bili su poznati glazbenici Meri Cetinić i Ivan Mikulić.

Meri Cetinić je uz pratnju djevojačkog zbora nastupila s pjesmom ‘Zemlja dide mog’, a Ivan Mikulić je uz pratnju zbora i orkestra izveo Puccinijevu ariju ‘Nessum dorma’. Meri Cetinić je osamdesetih godina prošlog stoljeća aktivno surađivala sa Glazbenom školom Široki Brijeg čiji je pjevački zbor nastupao zajedno s njom i na poznatom Splitskom festivalu, ali i na koncertima ove poznate hrvatske pjevačice. Ivan Mikulić koji je bivši učenik škole vrhunac svoje karijere je imao predstavljajući Hrvatsku na Euroviziji 2004. godine. Obilježavanje jubileja započelo je 29. svibnja kada je u Narodnoj knjižnici otvorena izložba fotografija pod nazivom ”40 godina rada Glazbene škole Široki Brijeg”.

glazbene_skole_siroki_brijeg_2_1024_683_85_c1

Zaslužnima za rad i funkcioniranja Glazbene škole Široki Brijeg u proteklih 40 godina dodijeljena su posebna priznanja. Posebna priznanja dodijeljena su svim dosadašnjim ravnateljima Mirku Kraljeviću, Ljubi Begiću, časnoj sestri Katarini Janji Petković i sadašnjoj ravnateljici Tonćiki Kolobarić, te poznatim hrvatskim glazbenicima Meri Cetinić i Ivanu Mikuliću. Posebno priznanje su dobili su i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji se nazočnima obratio prigodnim riječima čestitajući vrijednu obljetnicu, poželjevši nastavak uspješnog rada i nastupa na natjecanjima u zemlji i inozemstvu, te samim tim i promoviranje grada na najbolji mogući način. Obilježavanju 40. obljetnice rada Glazbene škole Široki Brijeg, osim predstavnika županijskih i gradskih struktura vlasti, nazočili su i Predrag Kožul zastupnik u Parlamentu BiH, te Federalna ministrica obrazovanja i znanosti dr. Elvira Dilberović sa suradnicima.

Nakon koncerta u hotelu ‘Park’ priređen je domjenak za bivše i sadašnje učenike i profesore Glazbene škole i njihove goste.

U proteklih 40 godina, od davne 1974./1975. školske godine, kroz osnovnu glazbenu školu prošlo je preko 3.000 djece koji su uz pjevanje, solfeggio i teoriju glazbe, učili svirati jedan od instrumenata: glasovir, gitaru, violinu, flautu, trubu, saksofon, violončelo, harmoniku, orgulje, tamburice… Danas osnovnu i srednju Glazbenu školu pohađa 160 učenika.