Slovenski, hrvatski i austrijski biskup na komemoraciji i Misi kod Hude jame

0
598

Nekoliko tisuća Hrvata i Slovenaca sudjelovalo je u subotu na koncelebriranoj svetoj misi za žrtve poratnih egzekucija kod napuštenog rudnika u mjestu Huda jama kod Laškog, u kojem su komunisti u ljeto 1945. godine pobili najmanje 3000 ratnih zarobljenika i civila.

Sv. Misu kojoj je nazočila rodbina žrtava, predstavnici nevladinih udruga iz Hrvatske i Slovenije, slovenski predsjednik Borut Pahor, zastupnik Jamez Janša i drugi  predstavnici političkih stranaka,  predvodili su celjski biskup Stanislav Lipovšek, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, te prior Edmund Wagenhofer u ime Austrijske biskupske konferencije.

Počast žrtvama Glavni govor na komemoraciji imala je Eva Irgl, predsjednica Komisije za ljudska prava u parlamentu Republike Slovenije.

Komemoraciju žrtvama Hude jame, jednog od najokrutnijih poratnih stratišta, organiziralo je povodom 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata slovensko Društvo za uređenje prešućenih grobišta, navodeći da oko 600 poratnih masovnih grobnica, a posebno Huda Jama, predstavljaju jednu od najvećih tragedija hrvatskog naroda.

Slovensko društvo za prešućene grobove navelo je da je po njihovoj ocjeni u rudniku pobijeno više od 3 tisuće ljudi različitih nacionalnosti, te da u njoj leže kosti Slovenaca, Nijemaca, Hrvata, Srba i ostalih naroda, ali da je među ubijenima bilo i mnogo djece i žena.

>>Zagreb: Održana tribina s projekcijom video zapisa Huda jama – strogo čuvana tajna (Video)

Iako je u Sloveniji evidentirano više od 600 masovnih grobnica iz vremena rata i popraća u kojima su uglavnom žrtve poratnih masovnih likvidacija koje su organizirale tadašnje komunističke vlasti, a provodile vojska, OZNA i KNOJ, Huda jama je za Slovence, ali i za Hrvate, prilikom otkrivanja predstavljala poseban šok. Riječ je naime o rudniku u koje je živo zakopano više od tri tisuće ljudi.

Otkopavanje Hude jame trajalo je više godina jer je Barbarin rov bio zatvoren s više drvenih, betonskih i glinenih pregrada, a položaj nekih pronađenih tijela pokazao je kako je najveći dio žrtava bio ostavljen živ i namjerno “zazidan”, kako bi što duže umirali.

 

M.M.