Središte proslave Dana domovinske zahvalnosti mora ostati u Kninu

0
589

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas na izvanrednoj konferenciji za medije kako za 20. obljetnicu Oluje želi da središnja proslava ostane u Kninu, te kako nema ništa protiv proslave mimohodom.

Predsjednica je odlučila sudjelovati u radu Vladinog Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Hrvatskih branitelja povodom 20. obljetnice Oluje.

“Držim kako taj dan mora biti dan pobjede, a ne dan podjele. Svaka država ima datume i simbole oko kojih ne smije biti prijepora. U Hrvatskoj je to upravo 5. kolovoza”, izjavila je predsjednica.

Izjavila je kako srediÅ¡nja proslava na taj dan može biti samo u Kninu, no budući da se radi i o 20. obljetnici akcije “Oluja”, predsjednica je poručila kako je spremna prihvatiti i vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza, a koji bi se trebao održati na ulicama Zagreba.

Poručila je kako pritom treba imati u vidu troškove, odnosno teško ekonomsko stanje u zemlji. Pozvala je sve da Dan domovinske zahvalnosti proslave dostojanstveno i da svi izvjese hrvatske zastave u sjećanje na sve, kazala je, koji su dali svoje živote za Hrvatsku. bpz.ba