Stjepan Đureković ubijen jer je znao da se Udba financira iz INA-e

0
701

Slovenska služba državne sigurnosti (Udba) vjerojatno nije neposredno sudjelovala u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine u Muenchenu, ali je Đurekovića operativno pokrivala, kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju Roman Leljak.

Leljak smatra da su se jugoslavenske tajne službe bojale što će emigrant koji je prije toga zauzimao visoko mjestu u Ini otkriti oko načina na koje je “udba” iz Ine izvlačila novac, ali da u svojim istraživanjima nije našao dokumente koji bi potvrđivali da je atentat organizirala slovenska UDBA koja je inače u 70-im i 80-im godinama imala redovne operativne sastanke sa službama Hrvatske i BiH o borbi protiv hrvatske “neprijateljske” emigracije u Austriji.

>>Bože Vukušić pred sudom u Banja Luci svjedočio o zločinima nekadašnje jugoslavenske tajne službe

– Đurekovića je “pokrivao” i o tome u Sloveniju slao izvješća Milan Dorič, agent slovenske službe iz Maribora koji danas živi u Njemačkoj, a koji je o Đurekoviću u Ljubljanu slao izvjeÅ¡taje koji su onda slani u Zagreb. Zadnje pismo koje je Đureković napisao dan pred smrt poslao je Doriču – ustvrdio je Leljak.

Tvrdi da je Dorič čovjek “krvave” prošlosti, te da o tome ima arhivske dokaze, te da je Dorič sudjelovao u napadima na hrvatske emigrante u Austriji 70-ih godina prošlog stoljeća, za što je dobivao nagrade, odnosno novac.

Potvrdio je da je pred austrijskim sudovima svjedočio o svojim saznanjima o slučaju Stjepana Crnogorca kojega su pripadnici slovenske UDBA-e 1972. godine oteli u Salzburgu, a onda ga ispitivali u Ljubljani, gdje je ubijen.

Što se tiče Crnogorca, Leljak je rekao da je pronašao snimku Crnogorčeva ispitivanja u Ljubljani, te da je jasno kako Crnogorac nije imao veze s tom akcijom iako je bio njen simpatizer i da je onda ubijen jer ga se nije nakon otmice moglo vratiti u Austriju.

Pred sudom u Salzburgu uskoro će biti podignuta optužnica protiv više slovenskih dužnosnika nekadašnje “udbe” koji su tu akciju naredili, rekao je Leljak.

Očekuje da će Austrija zatražiti izručenje naredbodavaca i počinitelja, no da bi tu moglo biti problema kakvi su se pokazali i prilikom izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj.

Istaknuo je kako je sudu u Munchenu predložio da sasluša i bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana jer je on u vrijeme bivše Jugoslavije u kritično vrijeme vodio slovenski savez komunista koji je kao i druge republičke partijske organizacije davao svake godine smjernice za rad službe državne sigurnosti, te da vjeruje kako će Kučan biti pozvan da svjedoči.

 

M.M. bpz.ba