Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Veljku Mariću nije smjelo suditi srpsko pravosuđe

0
645

Izručenje Veljka Marića Hrvatskoj član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zaduženog za pravna pitanja Vlado Iljkić ocjenjuje kao “fenomenalnu vijest, kako za njega i njegovu obitelj tako i za sve hrvatske branitelje koji bi se jedanput mogli naći u Marićevom položaju”.

Marić je u Srbiji zbog ratnog zločina osuđen na 12- godišnju zatvorsku kaznu, a u utorak je izručen Hrvatskoj.

“Stožer za obranu Vukovara od prvog dana inzistirao je da se Veljka Marića vrati u Hrvatsku i da se u sklopu toga preispita i problem univerzalne jurisdikcije koja je i dovela do toga da Marić završi u zatvoru u Srbiji”, rekao Iljkić Hini i podsjetio kako je upravo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara inicirao raspravu u Hrvatskom saboru o statusu Veljka Marića.

Uvjeren je da diplomacija stoji u pozadini Marićevog izručenja Hrvatskoj.

Podsjetio je kako su na pitanju rješavanja statusa Veljka Marića inzistirale brojne udruge iz Domovinskog rata među kojima je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara neprestano upućivao zahtjeve i pozive državnoj vlasti da učini sve kako bi Veljko Marić bio izručen Hrvatskoj.

“Smatrali smo i smatramo kako je Veljko Marić nepravedno osuđen i kako se jednostavno nije smjelo dogoditi da mu sudi srbijansko pravosuđe. Ako je postojala sumnja da je počinio kazneno dijelo ratnog zločina, nadležno je trebalo biti hrvatsko pravosuđe”, zaključio je Iljkić.

 

M.M.