SVE ZBOG PRVENSTVA

0
1016

Predsjednica stekla obožavatelje diljem svijeta, neki su zbog nje spremni i doći živjeti u Hrvatsku!

Autor

rj

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji završilo je prije skoro dva tjedna. Fokus hrvatske i svjetske javnosti se pomalo pomiče prema nekim novim, ali i nekim starim temama i podjelama, ali kao i svako drugo prvenstvo i ovo je imalo svoje heroje i zvijezde čija će popularnost trajati znatno duže.

28.07.2018. u 07:57

Hrvatska je na najbolji mogući način iskoristila igre Vatrenih te se promovirala kao mala zemlja čiji igrači nose poseban nacionalni naboj i požrtvovnost u igri.

Prema analizi  Mediatoolkita porast popularnosti Hrvatske na društvenim mrežama ne može se ni približno mjeriti sa svim događajima zadnjih nekoliko desetljeća otkad korisnici masovno koriste internet. Doslovno cijeli svijet pretražuje Hrvatsku, a stručnjaci tvrde kako će hrvatski turizam najviše koristi imati iduće godine.

Što se tiče osoba, definitivno najtraženije osobe bile su Luka Modrić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dok je Modrić bio poznat svjetskoj nogometnoj javnosti i prije, ipak mu je popularnost narasla još više pa se njegov dres nakon odlaska Cristiana Ronalda najviše prodaje među fanovima Real Madrida.

Predsjednica s druge strane osim u susjednim zemljama, ali i među poznavateljima političkih prilika u svijetu i nije bila globalno poznata. Strani mediji su u više navrata pisali o njoj, ali to nije bilo dovoljno za veću prepoznatljivost u javnosti. Navijanje u hrvatskom dresu, odlazak na utakmice ‘o svom trošku’, navijanje zajedno s hrvatskim navijačima, ali i pokazivanje emocija nakon finalne utakmice te slavlje u svlačionici lansirali su je praktički u svjetsku zvijezdu društvenih mreža i medija.

Iako joj se u Hrvatskoj svašta prigovaralo, pogotovo zbog odlaska u svlačionice, svi ti potezi u stranim državama dočekani su izuzetno pozitivno. Popularnost joj je toliko narasla da se na najpopularnijim svjetskim Facebook stranicama spominjala više nego ijedan igrač Vatrenih.

Nadmašila je čak i slavnog Pertinija

Ono što je oduševilo svjetsku javnost je neposrednost koja se teško viđa među političarima. Niti jedan političar i državnik nije izazvao pozornost na velikim natjecanjima još od talijanskog predsjednika Sandra Pertinija 1982. godine na finalnoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva u Španjolskoj.

Talijanska nogometna momčad bila je prije prvenstva opterećena sa skandalima, a i loše su krenuli u prvenstvu. No s vremenom su se dizali, pa su pobijedili i jedan od najjačih brazilskih sastava u povijesti predvođenog Zicom, da bi na kraju osvojili turnir. Svijet su tada prvenstveno obišle slike Pertinija koji slavi u loži. Taj događaj bio je jedan od najpoznatijih simbola u povijesti svjetskih prvenstava, a Talijani smatraju i kako je dijelom utjecao i na moderni nacionalni identitet. Pertinija se također smatralo predsjednikom koji se zna približiti narodu, pa mu nitko nije ni zamjerio.

Predsjednica stekla obožavatelje diljem svijeta

Kao i Pertinija i Kolindu Grabar Kitarović će svjetska javnost pamtiti upravo po slavlju na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Dokaz tome su i objave na njenoj Facebook profilu koje nakon završetka prvenstva u Rusiji komentiraju i lajkaju iz cijelog svijeta.

Predsjednica je poznata po aktivnoj komunikaciji s građanima preko svog Facebook profila, što je izdvaja ne samo od domaćih političara, nego i svjetskih. No prije Svjetskog nogometnog prvenstva nije imala previše stranaca u komentarima, nakon završetka taj broj se značajno povećao, da bi na nekim objavama veliku većinu činili upravo stranci.

Tako na zadnjoj objavi o posjetu izraelskog predsjednika Rivlina, ponovno dominiraju komentari stranaca. Teško je i nabrojati odakle svedolaze novi obožavatelji Kolinde Grabar Kitarović. Ima ih iz Egipta, Madagaskara, Rumunjske, Nigerije, Kenije, Indije, Francuske, Italije, Brazila, Bolivije. Na nekim drugim objava ima također komentara iz Velike Britanije, SAD, Slovačke, Njemačke te iz niza drugih azijskih i afričkih zemalja.

Ono što je zanimljivo da uz komentare poput : “Volimo te predsjednice”, “najbolja političarka na svijetu” itd, velik broj komentara su i u stilu da zbog predsjednice žele posjetiti Hrvatsku. Neki su išli tako daleko da kažu kako nakon svega smatraju Hrvatsku drugom zemljom! Velik broj je i pozitivnih komentara na uspjehe drugih hrvatskih sportaša poput mladih košarkaša i gluhih rukometaša, što znači da je Hrvatska dobila velik broj novih navijača u svim sportovima.

Svi ti komentari dolaze na vijesti objavljene samo na hrvatskom jeziku, neki su zato i tražili u komentarima da se objave pišu i na engleskom jeziku kako bi mogli bolje razumjeti predsjedničine poruke.

Kakvi sve komentari dolaze iz svijeta najbolje je vidjeti na primjerima:

Pojedinci smatraju Hrvatskom svojom drugom domovinom.