Tko su novi ministri u Vladi HNŽ?

0
345

Novoizabrani Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak će održati prvu sjednici te na njoj potvrditi imena novih ministara u Vladi HNŽ-a koju će voditi Nevenko Herceg, doznaje Dnevni list od nekoliko izvora iz ove stranke.

Isto tako, kako je ovom listu potvrđeno iz istog izbora, ustroj nove izvršne vlasti malo će se oduljiti zbog godišnjih odmora, ali sve bi trebalo biti gotovo do kraja kolovoza.

Ovaj list dalje navodi kako se proces odabira novih ministara privodi kraju i unutar SDA tako da bi gotovo godinu dana nakon izbora (opći izbori održani u listopadu 2014.) mogli dobiti novu Vladu HNŽ-a.

Ministri HDZ-a BiH

Izvorni Dnevnog lista potvrdili su kako će HDZ BiH u novoj županijskoj Vladi zadržati iste resore kao i u aktualnoj te kako će novi/stari ministri biti Slađan Bevanda, ministarstvo unutarnjih poslova, Stjepan Krasić, ministarstvo prometa i veza, Donko Jović, ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Oliver Soldo, ministarstvo za pitanja branitelja. Mladena Boškovića, koji je nakon listopadskih izbora postao član kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na funkciji ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi zamijeniti će Goran Opsenica, a Denisa Lasića na premijerskoj poziciji naslijediti će spomenuti Herceg.

Već ranije su iz ove stranke poručivali kako su zadovoljni radom svojih ministara u proteklom mandatu, a nakon okončanja unutarstranačkih izbora u Mostaru i županiji, očekivano je bilo da se potvrde isti ministri, a nova imena su “upala” na ona mjesta gdje su dosadašnji dužnosnici otišli na više razine vlasti.

Mogući ministri SDA

Kada je pak u pitanju SDA, prema informacijama kojima raspolaže Dnevni list, još uvijek nisu sigurna imena svih ministara, ali i tu se stvari privode kraju. Uz tu ogradu, jer još uvijek može biti izmjena, novi ministar financija trebao bi postati Semir Borić, koji je u proteklom mandatu obnašao funkciju ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša, dok bi ga na toj funkciji trebao zamijeniti Ajdin Teletović.

U Vladi HNŽ-a ostaje Suad Hasandedić kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a novi ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta trebao bi postati Ajman Šoše. On je aktualni šef Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a, a na toj funkciji bi ga trebao zamijeniti njegov prethodnik u navedenom ministarstvu Zlatko Hadžiomerović.

Novi ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave navodno će biti Safet Balić. Kao najozbiljniji kandidat za mjesto novog ministra gospodarstva, kako nam govori naši izvori, spominje se Spomenka Grbić.

Treba kazati kako u Skupštini HNŽ-a koalicija HDZ BiH i SDA ima ukupno 18 zastupnika, a za imenovanje izvršne vlasti potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 20 ruku. Iz ove dvije stranke tvrde kako oko toga neće biti problema, a posao im je zasigurno olakšan nakon nedavnog potpisivanja koalicijskog sporazuma SDA sa A-SDA, SBiH i BPS-om.

Nova Vlada HNŽ

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade
Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova
Stjepan Krasić, ministar prometa i veza
Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja
Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi
Semir Borić, ministar financija
Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša
Suad Hasandedić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja
Ajman Šoše, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta
Safet Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave
Spomenka Grbić, ministrica gospodarstva bpz.ba