U Novom Travniku održana XVII. koordinacija predsjednika Čovića, državnog tajnika RH Milasa, načelnika, gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada

0
186

Danas je u Novom Travniku održana redovita koordinacija predsjednika županijskih Vlada, gradonačelnika i načelnika gradova i općina, koji su izabrani ispred HDZ-a BiH.

Koordinaciju je predvodio  dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Domaćin susreta XVII. koordinacije načelnika i gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada bio je Stjepan Dujo načelnik općine Novi Travnik.

Sastanku su nazočili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, te Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH i Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH.

Dužnosnici su na početku govorili o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije uz aktualna pitanja, lokalne i županijske razine.

Predsjednik Čović je nazočne izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji, posebno naglašavajući aktualne procese u Bosni i Hercegovini, napretku na europskom putu i mogućnostima pri otvaranju procesa pregovora. Ocijenio je kako je ostvaren napredak u pogledu provođenja reformi na europskom putu, predvođen novim sazivom Vijeća ministara BiH. Usvajanje reformskih zakona snažan je iskorak za europsku BiH. Istaknuo je kako sustabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda ključni za razvoj europske BiH, pri čemu je naglasio kako izmjene i dopune Izbornog zakona uz zaštitu legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet politike Hrvata u BiH. Također, zahvalio se državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonki Milasu i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori projektima pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH govorio je o završenim projektima i programima Vlade RH za Hrvate u BiH, gdje je posebno naglasio kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti. Milas je istaknuo kako postoji vidljiv trag potpore koju hrvatska vlada pruža. Realizirano je preko 800 većih i značajnijih projekata kao što su škole, dječji vrtići, domovi zdravlja, centri za kulturu, knjižnice, muzeji. Nedavno su potpisani novi ugovori, za preko 160 projekta koje tek treba realizirati i koji će nastavit doprinositi boljem i kvalitetnijem životu naših ljudi diljem Bosne i Hercegovine.

Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH govorio je o aktualnim projektima i programima Vlade Federacije BiH.

Također, govoreno je strateškim projektima u lokalnim jednicima, prometnoj infrastrukturi, kao i projektima od iznimne važnosti za lokalne jednice.

Predsjednik Čović u izjavi medijima je kazao kako je ovo prezenačajan sastanak. „Kroz desetke ovakvih koordinacija kolege međusobno odlično surađuju i spremaju se za mnoge projekte kroz koncept izvršne i zakonodavne vlasti u BiH i Republici Hrvatskoj, svi osjete veliku korist od toga, posebno oko infrastrukture, koja se ne može pratiti iz proračuna lokalne zajednice“, kazao je predsjednik Čović.

„Danas smo prošli sve projekte s Federalne razine, s nama su bili dopredsjednik Vlade i ministar financija F BiH Toni Kraljević i ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić. Pri čemu su izvjestili što radi Vlada Federacije BiH, s posebnim osvrtom o sredstvima nižim razinama, koja nisu zanemariva, kako prema županijama tako i prema općinama i gradovima i svim natječajima kroz određene resore. Ovi sastanci dobivaju puno opravdanje. Ono što trebamo nekada danima rješavati, komunikacija kolega s institucijama koji predstavljanju naš narod i ne samo naš narod, mogu riješiti sve probleme koji su njima ponekad teško rješivi individualno“, istaknuo je predsjednik Čović.

Predsjednik Čović posjetio Novi Travnik, s načelnikom Dujom obišao gradilište Srednjoškolskog centra

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Novi Travnik gdje se sastao s načelnikom općine Stjepanom Dujom.

Načelnik općine Stjepan Dujo danas je domaćin XVII. koordinacije načelnika i gradonačelnika i predsjednika županijskih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH koja se redovito odvija po općinama i gradovima u BiH.

Prije održane koordinacije, predsjednik Čović i načelnik Dujo obišli su gradilište zgrade Srednjoškolskog centra u Novom Travniku, pri čemu je razgovarano i o drugim aktualnim i kapitalnim projektima te političkoj situaciji u općini. Razgovaralo se i o stanju školstva na području novotravničke općine, gdje je načelnik Dujo naglasio važnost izgradnje školskih kapaciteta kao i potrebu kontinuiranog ulaganja u obnovu infrastrukture posebno za učenike osnovnih i srednjih škola.

Načelnik Dujo je istaknuo kako izgradnjom zgrade Srednjoškolskog centra tri škole konačno će dobiti vlastite prostore za rad, što će biti značajno poboljšanje radnih uvjete za učenike i nastavno osoblje. Kazao je, kako su Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik, Srednja glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik i Srednja škola “Novi Travnik“ Novi Travnik već trideset godina podstanari na više lokacije unutar gradske zone Novog Travnik.

Obilazeći gradilište nazočni su se detaljno upoznali sa dinamikom izvedbe radova i aktivnostima koje slijede u narednom razdoblju.

Predsjednik Čović je istaknuo potporu ovom projektu, posebno palniranom razvoju i infrastrukturnim projektima koje općina Novi Travnik nastoji implementirati.