U Pločama predstavljen roman Od Franje do Franje

0
391

U lijepom ambijentu Narodne knjižnice Ploče a u organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski predstavljen je roman Od Franje do Franje, književnice Anite Martinac iz Mostara.  

Izuzetno zanimljivo o romanu je govorio profesor Antun Lučić, koji je ujedno i jedan od recenzenata romana.

Stvaralački ispisan povijesni roman iz obiteljskog kruga. Uočljiva je pohvala majčinstvu, privrženost za bližnje, doticaji u dijalektalni svijet. Razvidna je politička pa i vojna romaneskna naracija s osloncem na bitne postaje iz dokumentatne podloge u stvaranju narodne slobode. Ujedno je razvedena proza prostora, prikaz više hrvatskih krajobazba i ambijentalnosti te prožimanja čudorednim i etnološkim iskustvom. Kronološkim slijedom i biranim odrednicama u vremenu postignut je pregledan i dijaloški obuhvatan slijed htjenja za svekolikim i nedostižnim životom – istaknuo je profesor Lučić.

Publici poznata sa ranijih susreta Anita Martinac je ponovno oduševila ljubitelje pisane riječi u Pločama, te se na svojstven način obratila publici i izazvala emocije čitajući ulomke iz romana.

Program je obogaćen glazbenom izvedbom Irene Prskalo u pratnji Lucije Kraljević na gitari.

Roman posvećujem onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade – istaknula je autorica Anita Martinac na kraju.

Ugodno druženje nastavljeno je i nakon predstavljanja uz prigodna darovanja i domjenak za koji su se pobrinule članice Zajednice žena Katarina Zrinski.

 

I.KRSTIČEVIĆ